Het Eurovisie Songfestival 2024 zal op 7, 9 en 11 mei georganiseerd worden in Malmö in Zweden, dat een jaar eerder voor de zevende keer won, en voor de tweede keer met dezelfde artiest (Loreen, die in 2012 eerste werd met Euphoria en in 2023 met Tattoo).

  • Het is de derde keer dat het festival in Malmö georganiseerd gaat worden, na 1992 en 2013 (toen ook na een overwinning van Loreen). Net als in dat laatste jaar zal Malmö Arena de Eurovisiehal zijn.
  • De EBU besloot dat - voor het eerst in jaren - er geen nieuwe slogan en geen nieuw thema wordt gekozen, maar dat United by music, de slagzin van Liverpool 2023, vanaf nu blijvend gebruikt zal worden.
  • De presentatie is in handen van twee vrouwen: actrice Malin Åkerman en comedian Petra Mede - voor die laatste wordt het de derde keer dat ze het Songfestival presenteert. Eerder deed ze dat in 2013 en daarna in 2016, samen met Måns Zelmerlöw.
  • Net als in 2023 doen er 37 landen mee. Het initiële contract van de EBU met Australië liep af (vijf deelnames), maar werd verlengd. Roemenië haakt helaas om financiële redenen af, maar Luxemburg doet na dertig jaar weer mee!
  • Israël was van plan om een song te sturen die October rain heette, waarvan de titel een duidelijke verwijzing is naar de Hamas-aanval in oktober 2023. De EBU keurde de tekst af vanwege te politiek. Dat gebeurde vervolgens ook met de vervangende song. Hoewel KAN, de Israëlische omroep, eerst aangaf zich terug te trekken bij afwijzing van de tekst, kwam de omroep daar, op last van de president van het land, op terug. De titel van het eerstgekozen lied werd veranderd in Hurricane en ook de tekst werd aangepast. De EBU verklaarde vervolgens dat Israël gewoon mee mocht doen.
    Zie ons artikel hierover.
  • Een tiental deelnemende artiesten zette een verklaring op hun social media waarin zij aangeven dat ze niet konden blijven zwijgen in verband met de deelname van Israël. Een deel van hun tekst luidde: 'It is important to us to stand in solidarity with the oppressed and communicate our heartfelt wish for peace, an immediate and lasting ceasefire, and the safe return of all hostages. We stand united against all forms of hate, including antisemitism and islamophobia.'
  • Frankrijk koos voor een van de bekendste artiesten in eigen land, Slimane.
  • Een grote naam ook voor het Verenigd Koninkrijk: Olly Alexander, jarenlang voorman van de band Years & Years (met de grote hit King) en ook bekend als acteur in de serie It's a sin, zal het land vertegenwoordigen.
  • Veranderingen in de stemprocedure: net als vorig jaar wordt er in de halve finales alleen maar door het publiek gestemd, en in de finale door het publiek én vakjury's, maar nu zijn de lijnen al geopend zodra het eerste liedje begint. Dus niet pas ná alle songs. Voor de stemmen van 'the rest of the world' geldt zelfs een stemvenster van vierentwintig uur, om aan de diverse tijdzones tegemoet te komen.
  • Nog een verandering: de 'big-5-landen' (Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en Spanje) en winnaar van vorig jaar Zweden, treden al tijdens de halve finales live op, midden tussen de andere landen. Er kan dan niet op hen gestemd worden, maar het publiek heeft de liedjes wel alvast gehoord.
  • En de laatste grote verandering: voortaan kunnen landen nadat ze door de halve finales gekomen zijn niet alleen meer 'eerste helft' en 'tweede helft' van het programma loten, maar ook 'producer's choice'. Daar hebben ze zelfs het meeste kans op. Er zijn 6 lootjes eerste helft en 6 lootjes tweede helft en maar liefst 13 lootje 'producer's choice', wat inhoudt dat de producers van de show het lied op elke plek neer kunnen zetten die ze wenselijk achten. Zo trekken dit jaar de makers van het televisieprogramma nog meer macht naar zich toe, al melden ze dat dat is 'om alle artiesten een moment van glorie te kunnen geven'.
  • Zweden lootte als gastland al wel een vaste optreedplek in de finale. Dat werd nummer 1 - de tweeling Marcus & Martinus openen het programma dus.