Ze woont er niet meer, en geboren is ze er ook niet, maar Aiko’s hart ligt wel bij het land dat haar groot bracht: Tsjechië. De ervaren rockartiest vertegenwoordigt het land tijdens het Eurovisie Songfestival 2024 in Malmö met het nummer Pedestal. Waar gaat het nummer over, en wat moet je weten over Aiko? 

Even kennismaken
De 24-jarige Alena Shirmanova-Kostebelova is geboren in Moskou, maar verhuisde als jong kind al met haar familie naar Tsjechië. In 2015 nam ze voor het eerst deel aan een Tsjechische talentenjacht; het was het startsein voor een muzikale carrière die inmiddels al flink vorm heeft gekregen. Ze verhuisde eerst naar Londen en later naar Brighton, waar ze onder haar artiestennaam Aiko begon met optreden en meerdere singles uitbracht. 

Teen Mom, Love Island
Sindsdien is er veel gebeurd. Talloze festival deed Aiko al aan, waaronder Sziget, The Great Escape en Eurosonic Noorderslag. Ze was de eerste vrouwelijke Tsjechische artiest ooit die deelnam aan de Spotify Equal Campaign, en muziek van Aiko werd gebruikt bij reality series als Teen Mom en Love Island.

Met overweldigende cijfers won Aiko dit jaar de Tsjechische Eurovisie-voorronde, maar eigenlijk is ze ook al weer verder aan het denken: sinds de bekendmaking van haar deelname volgden al twee nieuwe singles, waaronder een samenwerking met Teya, de Oostenrijkse Eurovisie-deelneemster (en Eurostory Best Lyrics Award-winnaar!) uit 2023.

Waar gaat Pedestal over?
In het rocknummer waarmee Aiko haar land vertegenwoordigt op het Songfestival, vertelt de zangeres hoe ze al haar liefde op een ander heeft gericht en hier nooit iets voor teruggekregen, slechts lege woorden: ‘jouw excuses betekenen niets als verder alles hetzelfde blijft.’ Het gaat van kwaad tot erger – ‘jij blijft stil, ik word gewelddadig’ – en Aiko wordt bozer en bozer – ‘je bent zo vol van jezelf, ik ga jouw shit niet meer goedpraten’ – totdat ze gewoonweg besluit: ‘ik geef al mijn liefde… aan mij.’

In een luide exclamatie, waarin de gitaren haar in overdrive bijvallen, zingt ze: ‘ik zet mezelf op een voetstuk!’

Jezelf op 1 zetten
‘Ik wil dat het een empowering ervaring wordt voor anderen,’ vertelt Aiko over het nummer. De primaire inspiratiebron om het liedje te schrijven was een toxische relatie waar ze zelf in zat, ‘ook al heb ik nu geen negatieve gevoelens voor die persoon. Maar ik begreep dat ik uiteindelijk – met of zonder relatie – alleen op mezelf aangewezen ben. We zijn geneigd om ons te verliezen in de ander maar we moeten onszelf op één zetten, altijd.’

Daarom ook eindigt ze het nummer met een extatische viering van haar nieuwe levenspad: ‘Loving me more, loving me more, yeah yeah!’ En hoe kun je haar ongelijk geven?

copyrights foto: Corinne Cumming/EBU