Eurovisie staat bekend om zijn terugkerende thema’s. ‘Vuur’ is daar één van. Ook dit jaar zien we diverse songs waarin vlammen opspringen, maar geen enkel land gebruikt de vuurmetafoor zo wild als Georgië. Maar dan toch net even weer anders, namelijk als vuurbestrijder. Lees hier alles over het liedje Firefighter en zangeres Nutsa Buzaladze.

Idol
Nutsa (27) groeide op in Turkije, maar zingt voor Georgië – waar ze geboren werd. De laatste jaren woonde ze in Dubai en in de Verenigde Staten. Dat laatste hielp bij een van die eerdere grote talentenshows waar Nutsa aan meedeed, American Idol. In de editie van vorig jaar – en ze eindigde bij de laatste twaalf.

Festivals
Maar daarvoor was er al een diep indrukwekkende lijst aan andere festivaldeelnames:
Georgia got talent (2011),
het New Wave Festival Jurmala in Letland (2014, winst!),
en in latere jaren:
The Voice Turkije (waarbij voormalig Eurovisiedeelneemster Hadise haar coach was),
de Georgische versies van Your face sounds familiar en Dancing with the stars,
plus, ja – ook Eurovisie,
namelijk de Georgische voorronde van 2017, waarin ze tweede werd met White horses run (zie kader).

Workouts
Nutsa noemt het podium ‘the best place to get crazy’, en dat omschrijft in elk geval haar inzet. Veel dans, veel energie, veel kleur en veel spattende bewegingen. Ze vertelde aan verschillende media dat ze niet alleen maar twee maanden mét haar liedje heeft geoefend, maar ook twee maanden vóórdat ze wist welk liedje ze zou gaan zingen: fit worden, soepel worden, workouts doen en zingen tegelijkertijd – deze zangeres laat niets aan het toeval over.

Dimitrov
Terwijl Nutsa zich vooral bezighield met de voorbereidingen voor de act van haar song, zochten de Georgische verantwoordelijken voor Eurovisie naar een geschikt liedje. Die vonden ze bij Darko Dimitrov. Hij is een bekend Eurovisiecomponist, want Firefighter wordt zijn tiende song, na vijf deelnames van Noord-Macedonië, twee van Servië en één voor Montenegro en Albanië, met als hoogste kwalificering die in 2019, toen zijn Proud, gezongen door Tamara Todevska voor Noord-Macedonië, de complete jurystemming won, en als zevende in de einduitslag eindigde. Helaas haalden verder maar twee andere van zijn liedjes de finale, de rest eindigde laag in de halve finales.

Brandbestrijding
De tekst van Firefighter maakt, zoals gezegd, gebruik van zowel brand- als brandbestrijdingsvergelijkingen. Zo zingt Nutsa:
‘Het plafond valt naar beneden, de ramen branden, het wordt moeilijker om te ademen’.
Maar:
‘Ik ren door deze as als een vuurbestrijder,’
want dan blijkt dus dat het hier niet om letterlijke vlammen gaat, maar om een stervende liefde: ‘So can we save this love?’
Ja – dat kunnen ze, want de eindconclusie van Nutsa Buzaladze is – dansend en zingend tegelijkertijd: ‘We herrijzen uit deze as als een feniks!’


Copyright foto: Sarah Louise Bennett