De jongste deelnemer dit jaar komt uit Cyprus. Silia Kapsis, die het liedje Liar zingt, is nog maar zeventien jaar, maar heeft wel al ruim dertien jaar ervaring in de muziekwereld.  De jonge artiest doet mee om te laten zien wat het Eurovisie Songfestival kan verwachten van de generatie die om de hoek komt kijken.

Silia Kapsis
Silia is geboren in Australië, maar heeft een Grieks moeder en een Cypriotische vader. Op vierjarige leeftijd begon Silia al met optreden. Inmiddels is ze zangeres, danseres én actrice. Ze heeft verschillende rollen gespeeld in zowel een short movie als televisieseries. In 2022 begon haar zangcarrière officieel met het nummer Who am I.
Daarnaast is ze vaak te zien op Nickelodeon Australië als nieuwslezer.

Muziek
Ondanks dat het nieuwslezen en haar muzikale optredens twee totaal verschillende dingen zijn, zegt de artiest veel aan haar Nickelodeon-ervaring te hebben gehad. Zo benoemde ze dat je een bepaald charisma nodig hebt voor de camera én op het podium. Bovendien komt het leren van scripts en het leren van muziekteksten met elkaar overeen.

(Australisch) alternatief
Het is de tweede keer op rij dat Cyprus een expat uit Australië naar het Songfestival stuurt. Vorig jaar deed de Australiër-met-Cypriotische-wortels Andrew Lambrou mee. Toch wilde Cyprus dit jaar eigenlijk een andere weg inslaan om hun vertegenwoordiger te kiezen – namelijk via een talentenjacht. Maar die werd tegengehouden door de EBU (European Broadcasting Union), omdat de particuliere zender die hierbij betrokken was geen lid is van de EBU. Hierdoor moest Cyprus met spoed op een andere wijze hun deelnemer kiezen en werd toen intern voor Silia gekozen.

Liar
Volgens Silia kan iedereen haar nummer over een ‘liar’(leugenaar) interpreteren zoals men dat wil, maar wat haar betreft gaat het niet over een specifiek persoon, maar over het leven in een fake wereld. Hierbij neemt ze sociale media als voorbeeld en hoe die ervoor zorgen dat mensen, voornamelijk haar leeftijdsgenoten, zichzelf gaan vergelijken met anderen die ze zien op hun sociale media. De boodschap van het liedje is om uit deze fake wereld te ontsnappen en leren hoe je volledig jezelf kunt zijn. ‘Maar het kan ook over je vriendje gaan’.

Ouderlijke toestemming
Liar is geschreven door de bekende Griekse producer Dimitri Kontopoulos, die al acht Eurovisienummers heeft gecomponeerd (waaronder de publieksfavoriet van 2016, de Russische inzending You’re the only one). Silia wist wie deze succesvolle producer was en volgde hem al op social media. Dimitri is daar toen video’s tegengekomen van Silia, heeft Silia’s moeder gecontacteerd met de vraag of Silia Grieks spreekt en of ze Cypriootse roots heeft. Toen haar moeder dat had bevestigd, zijn Silia en Dimitri samen de studio ingedoken. Daar heeft Silia drie verschillende nummers opgenomen, maar bleek Liar de beste keus.

Dansen
De choreografie van het energieke dansnummer is bedacht door de choreografen Kelly Sweeney en Guy Grove. De hiphopstijl is voor Silia van belang omdat het een relatief nieuwe dansstijl is voor gen Z, die het publiek snel in een energieke stemming zou brengen.  Het is ook om die reden dat Silia hoop dat Europa zich haar, na het festival, herinnert als ‘de zeventienjarige die haar best heeft gedaan en die het dak eraf liet gaan’.


copyright foto: Sarah Louise Bennett/EBU