Spanje
Spanje doet sinds 1961 mee aan het Eurovisiesongfestival en heeft sindsdien nooit meer verstek laten gaan. Het leverde twee overwinningen op rij op: in 1968 zong Massiel haar La, la, la naar de eerste plaats, en een jaar later, in 1969, was Viva cantando van Salomé een van de vier winnaars.
Sindsdien werd er niet meer gewonnen, ondanks het aantreden van soms zeer beroemde deelnemers als Julio Iglesias (1970) en Las Ketchup (2006), en ondanks vier tweede plekken, waaronder die in 1973 van de groep Mocedades, die de grote songfestivalklassieker Eres tú zong.
Er waren ook incidenten: bij het optreden van Azucár Moreno in 1990 startte de geluidsband niet, waarna de dames maar weer van het podium liepen. In 2010 sprong er tijdens het optreden van Daniel Diges iemand op het podium, waardoor de zanger zijn liedje na alle andere landen nog eens mocht uitvoeren.
De meeste inzendingen van Spanje zijn in het Castiliaans gezongen, de eerste taal van Spanje - of in het Engels. Het Catalaans - de tweede taal - was nog nooit te horen, al was dat in 1968 wel de bedoeling. Niet de uiteindelijke winnares Massiel was in eerste instantie uitgekozen, maar zanger Joan Manuel Serrat. Hij wilde La, la, la in het Catalaans zingen, maar dictator Franco zorgde er eigenhandig voor dat Serrat én zijn versie van het liedje vervangen werden. Interessant: het Catalaans is wél op het festival te horen geweest. Vanaf 2004, in verschillende liedjes van... Andorra.
Als onderdeel van de 'Grote Vijf' (de landen die het meest betalen aan het festival) staat Spanje altijd in de finale. De laatste vijf jaren is dat meestal niet met goed resultaat: de Spaanse inzending belandde vaak bij de laatste vijf, maar in 2022 hervonden de Spanjaarden de weg naar boven, organiseerden een voorronde met grote sterren en werden uiteindelijk derde in Turijn.