Muziek is een flesje vol hoop, schreven we onlangs over de nieuwe single van Ermal Meta (Eurovisie 2018), waarop vanaf Italiaanse balkons in lockdown werd meegedanst en -gezongen. Muziek kan deuren openen, zelfs al moeten die gesloten blijven. De nieuwe single van Miki Núñez (Eurovisie 2019) laat dat zien – en dan vooral de videoclip, volledig opgenomen… bij Miki thuis!

‘Pap, mam, ik moet een nieuwe videoclip hebben. Ik ga hem zelf opnemen. En regisseren.’
Miki’s ouders kijken eerst vreemd op, en daarna geschrokken, als ze zich realiseren dat hij die clip gaat filmen in het huis waar zij met z’n allen in zitten en niet uit mogen. Zo ongeveer is dan ook het eerste shot van de uiteindelijke clip. Het tweede: Miki die naar de slaapkamer van zijn broer loopt: ‘En jij wordt mijn cameraman!’

Alle hoekjes
Hoe neem je een nieuwe single PLUS videoclip op, als het hele land in lockdown is? Gewoon, thuis! Want dat levert juist de beelden op waar deze tijd om vraagt, bewijst Miki Núñez. Hij schreef en werkte mee aan de productie van zijn nieuwe single, de clip nam hij samen met zijn broer op. Drieëneenhalve minuut lang volgen we de zanger, in een moordend tempo, door alle hoekjes van hun huis. Van bed tot balkon, van tuin tot toilet, etend, drinkend, slapend, springend, rennend, zingend, lezend, gamend, douchend, kokend, stofzuigend. Het is soms beklemmend, die camera in dat heus niet gigantische huis, groothoekeffecten zijn nodig om veel te krappe shots nog wat ademruimte te geven, maar elke seconde spat ook haast uit elkaar van de energie.

Zomerfeestje
En zo herinnert de Eurovisiekijker zich Miki ook van het Songfestival van 2019. Met zijn nummer La Venda bouwde hij een feestje, maar ergens in het liedje was ook een diepere laag te vinden. Ook het album dat later dat jaar volgde had een sterk zomerfeestjeskarakter, maar een boodschap ontbreekt desondanks bijna nooit in zijn muziek. En ook nu, juist nu, wil Miki iets vertellen.

Het is het waard
Als dit werkt, dan moet het maar. Dat is eigenlijk de boodschap van Me vale. Het moge duidelijk zijn waar Miki het over heeft. Zo zingt hij dat het niet uitmaakt dat de ruimte om hem heen is gekrompen, dat het oké is dat zijn leven tot stilstand is gekomen – want als het helpt, dan moet het maar. Het is het waard, zingt Miki. Het zorgt ervoor dat we blijven leven, dus het is het waard, het is het allemaal waard. Niet voor niets breekt het tweede deel van de clip opeens wél uit het huis, door gebruik te maken van beelden die Miki’s collega-artiesten (onder meer zijn voormalige concurrenten bij talentenjacht Operación Triunfo) voor hem maakten, met allemaal diezelfde boodschap: het is het waard.

Zweven
Je moet volhouden, en je kunt volhouden, want als je creatief bent en durft te dromen binnen de kleine ruimte die je hebt, dan kun je bijna alles. En als er één moment is in die helemaal zelfgemaakte videoclip dat dat misschien wel perfect laat zien, dan is het het shot op seconde 39. Met grote kracht drukt Miki zich horizontaal op, zodat hij op z’n hoogst een meter boven de grond komt te zweven. En daar, op dat break-evenpunt van vliegen en vallen, laat hij de fantasie het verhaal overnemen.

Want telkens als je verwacht dat hij gaat vallen, zet Miki het beeld – telkens nieuwe shots met soms minieme veranderingen – een halve seconde terug in de tijd. Zo blijft hij gewoon net zo lang zweven als hij zelf wil. Fantasie overwint de zwaartekracht. Dat is wat verbeelding – en muziek – kan doen.


Lees hier onze vorige Eurovisievondsten:
Mahmood – Eternantena
Monique Melsen – Pomme pomme pomme
zalagasper – Box
Blanche – Empire
Korni Grupa – Moija generacija
Filipe Sambado – Gerbera amarela do sul
Madcon – Glow
The Starlings – My town
Loïc Nottet – Mr/Mme
GreenJolly – Razom nas bahato
Karin Park – Human beings
Münchener Freiheit – Viel zu weit
Lauris Reiniks – Dīvaini mierīgi
The Roop – Yes, I do
Big Brovaz – Big bro thang
Erika Vikman – Cicciolina
Ermal Meta – Finirà bene
Edyta Górniak – Grateful
Loreen – Statements
Patricia Kaas – La maison en bord de mer
Dotter – Bulletproof