Een rusteloze man die zich door een woest, onherbergzaam landschap begeeft. Sterrenstof dat van onbekende lichamen dwarrelt. En een groepje mensen (gehuld in witte regenjassen en met zilveren gezichtsbedekking) bij wie de man uiteindelijk om vergiffenis smeekt, in de hoop zichzelf weer terug te vinden. Het is een korte samenvatting van de videoclip, vol visuele metaforen, die bij de Spaanse Songfestivalinzending hoort. Universo wordt gezongen door Blas Cantó en gaat over… een identiteitscrisis.

Een foto van een hagelwit strand terwijl je op je warme zolderkamer aan het studeren bent of een perfecte maaltijd terwijl je net je eten hebt laten aanbranden. De foto’s die we op sociale media (Instagram, Twitter, Facebook enzovoorts) plaatsen, schetsen vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Dat is, min of meer, de boodschap die de Spaanse zanger Blas ons wil meegeven. In Universo zingt hij over de diepgewortelde angst die hem ertoe dwingt zijn identiteit uit te wissen. In plaats van zijn ‘ware ik’ te tonen, doet hij zich voor als compleet iemand anders. The Instagram Generation. Toch is Blas niet verloren. In de videoclip smeekt hij: ‘Vergeef me, universum, dat ik mijn stem tot zwijgen heb gebracht.’ En genade krijgt hij.

Driemaal is scheepsrecht
Om verder te kunnen op de nieuw ingeslagen weg, moet Blas zich losweken van negatieve ervaringen uit het verleden. Welke gebeurtenissen daarmee bedoeld worden, is niet helemaal duidelijk. Dat laat hij aan de verbeelding van de luisteraar over. Niet alleen slaat Blas mentaal een nieuwe weg in, óók muzikaal. Hij zegt daarover het volgende: ‘The song has a new and somewhat risky style for me, but retaining my essence at the same time.’ Met zijn deelname aan het Songfestival gaat eveneens een langgekoesterde wens in vervulling. Want al twee keer eerder deed Blas een poging Spanje te vertegenwoordigen. In 2004, toen hij 13 was, met het liedje Sentir (Junior Songfestival) en in 2011, met Volver, als onderdeel van de succesvolle boyband Auryn.

Waylon
Opvallend detail: bij de totstandkoming van Universo is singer-songwriter en producer Ashley Hicklin betrokken. Hicklin schreef onder meer mee aan Waylons singles Heaven after midnight en Jailbird, maar ook aan muziek van Hardwell, Tiësto, Mylène Farmer, Axel Hirsoux en Niels Geusebroek.


Meer weten over de andere inzendingen van 2020? Klik hier.