Wat leest dj Darude (Finland) zijn zoontje voor? Waarom houdt Jurijus Veklenko (Litouwen) van verhalen met bommen en granaten? En welke Oscar Wilde heeft Serhat (San Marino) op zijn nachtkastje liggen? 

Uit alle hoeken van Europa komen ze, de deelnemers aan het Songfestival. Talloze talen spreken ze, totaal verschillende culturen dragen ze met zich mee, maar wat ze hoe dan ook gemeen hebben: ze lezen, lazen of werden voorgelezen. Eurostory stapte af op zeven Eurovisiekandidaten met de boodschap: vertel mij wat u leest en ik zeg u wie u bent. 


Ville Virtanen (Darude), Finland

 • lied: Look away (met Sebastian Rejman)
 • treedt op: als derde in de eerste halve finale op 14 mei 2019.

Je favoriete boek?
Ik lees niet meer veel fictie de laatste jaren, maar een boek dat grote indruk op mij heeft gemaakt, is Ender’s game, een sciencefictionboek van Orson Scott Card uit 1985. Er zijn daarna nog vervolgen op gekomen, en een verfilming met Harrison Ford en vast nog een hoop grote namen. Nog steeds een goede film als je die terugkijkt, maar het boek heeft toch de meeste indruk op me gemaakt.

Het was misschien wel de eerste keer in mijn leven dat een boek mij echt een wereld in trok. Dat is voor mij de kracht van fictie. Waarom lees ik dat eigenlijk bijna nooit meer?

Het belangrijkste boek uit je jeugd?
Ik las als kind altijd de serie De drie detectives van William Stine, volgens mij zijn daar tientallen boekjes van uitgekomen. Over drie jongens ergens in Amerika die hun eigen detectivebureautje hadden. Ik heb al die boekjes helemaal stuk gelezen.

En het mooie is: nu zie ik mijn zoon ze weer lezen, met zo veel toewijding. Ik weet niet of het per se het belangrijkste boek uit mijn jeugd is geweest, maar het laat wel zien hoe tijdloos kinderboeken kunnen zijn.


Leonora, Denemarken

 • lied: Love is forever
 • treedt op: als zevende in de tweede halve finale op 16 mei 2019.

Je favoriete boek?
Ik houd enorm van lezen, maar ik doe het veel te weinig, zeker in deze gekke tijd waarin alles door elkaar loopt. Maar als ik iets moet aanraden, dan zijn het de Harry Potter-verhalen. En als je dan geen tijd of zin hebt om te lezen, laat je dan voorlezen, kies dan het luisterboek.

Het belangrijkste boek uit je jeugd?
Ja… dat is dan toch ook de Harry Potter-serie. Ik las de boeken voor het eerst toen ik elf was, en ik heb ze vele malen opnieuw gelezen. Het universum dat JK Rowling schept is voor mij nog altijd net zo levend, of misschien wel méér levend geworden door de jaren heen. Het blijft me aantrekken.


Jurijus Veklenko, Litouwen

 • lied: Run with the lions
 • treedt op: als twaalfde in de tweede halve finale op 16 mei 2019.

Je favoriete boek?
Ik houd van lezen, maar wel een heel specifiek genre: militaire biografieën. Mijn favoriet is denk ik Lone Survivor van Marcus Luttrell, over een Amerikaans SEAL-team in Afghanistan. Dit soort boeken inspireren me, omdat ze mij het gevoel geven dat elke dag dat je leeft een geschenk is. Dat leven kostbaar is, en dat je er het beste van moet maken…

Maar ik houd ook gewoon van verhalen met vette wapens, bommen, vliegtuigen. Boy stuff!

Het belangrijkste boek uit je jeugd?
De prins en de bedelaar van Mark Twain. Het is een oud verhaal, uit 1881, waarin de straatarme Londense jongen Tom en de net zo oude prins Edward per ongeluk van plek wisselen. De prins wordt aangezien voor bedelaar, de bedelaar wordt prins.

Dat verhaal heeft altijd veel indruk op me gemaakt, vooral omdat Tom en Edward naar elkaar kijken en zichzelf zien; we zijn hetzelfde, ongeacht de kleren die we dragen. Voor mij heeft dat veel betekend voor hoe ik naar de wereld en de mensen om me heen keek.


D-Moll, Montenegro

 • lied: Heaven
 • treedt op: als tweede in de eerste halve finale op 14 mei 2019.

Je favoriete boek?
Boek? Je wil iemand die boeken leest? Tamara!

Tamara Vujačić (tweede van rechts) knikt:

Ik ben de lezer van de groep. Als ik denk aan een favoriet boek, denk ik aan alle boeken van Nicholas Sparks. Vooral The Notebook, dat ligt voor de hand. Ja, die film is natuurlijk bekend, maar als je die nog niet hebt gezien, lees dan eerst gewoon het boek. Het is niet alleen een meeslepend liefdesverhaal, het is ook gewoon goed geschreven. Maar natuurlijk ben ik ook gewoon een zwijmelaar, ik leef voor romantiek.

Het belangrijkste boek uit je jeugd?
De leden van D-moll in koor: Harry Potter!


Oto Nemsadze, Georgië

 • lied: Sul tsin iare
 • treedt op: als elfde in de eerste halve finale op 14 mei 2019.

Je favoriete boek?
Dat is moeilijk kiezen, want ik lees veel, dus mijn favoriet verandert nogal eens. Ik zou hoe dan ook gaan voor een van de nieuwere Georgische schrijvers, bijvoorbeeld Lasha Bugadze.

Er zijn veel jonge getalenteerde Georgische schrijvers die nog geen internationale aandacht krijgen. Bugadze is bijvoorbeeld wel vertaald, dus een boek van hem is zeker een aanrader.

Het belangrijkste boek uit je jeugd?
In eerste instantie zou ik Harry Potter zeggen. Dat heb ik misschien wel tien keer gelezen, mijn vrouw en ik lezen de boeken nog steeds eens in de zoveel tijd aan elkaar voor.

Maar als ik langer nadenk… dan kom ik uit bij De avonturen van Tom Sawyer (1875) van Mark Twain. Tom leidde een leven waar ik van droomde in de zomers in mijn jeugd: schurken vangen, spijbelen van school, ronddwalen door de natuur, grappen uithalen met grote mensen. Die verhalen zijn voor eeuwig; voor ieder kind, ook nu nog, kunnen die zo veel betekenen.


Joci Pápai, Hongarije

 • liedAz én apám
 • treedt op: als zevende in de eerste halve finale op 14 mei 2019.

Je favoriete boek?
Dat is niet moeilijk. Dat is de Bijbel. Die heb ik altijd bij me, ik zou niet zonder kunnen en willen. De verhalen inspireren, en de wijsheid draag ik met me mee.

Het belangrijkste boek uit je jeugd?
Ik las niet echt boeken, maar luisterde vooral heel veel naar liedjes die in mijn omgeving werden gezongen. Muziek is een onmisbaar onderdeel van de cultuur van de Roma. Om mij heen werd altijd gezongen en muziek gemaakt. Voor mij droeg ieder liedje een verhaal met zich mee. Dat zijn de verhalen uit mijn jeugd.


Serhat, San Marino

 • liedSay na na na
 • treedt op: als zeventiende (en laatste) in de eerste halve finale op 14 mei 2019.

Je favoriete boek?
Moet ik kiezen? Lezen is mijn passie! Ik heb thuis een enorme bibliotheek, met Turkse, Duitse, Engelse boeken, nog wel meer talen. Ik lees zo veel… maar als ik dan echt moet kiezen, dan kies ik voor de boeken van Oscar Wilde. Hij had zo’n briljante geest, en zijn manier van schrijven is zo mooi, lyrisch.

Ik heb er altijd eentje van op mijn bureau liggen. Als ik even vijf minuten heb, lees ik altijd een stukje Wilde. En geen e-books! Ik moet een boek kunnen vasthouden, kunnen ruiken, voor mij is dat een onmisbaar deel van het verhaal.

Het belangrijkste boek uit je jeugd?
Mijn ouders hadden kinderversies van allerlei klassieke verhalen in huis, dus vanaf mijn vierde las ik al alle grote verhalen uit de literatuurgeschiedenis.

Het verhaal dat misschien wel de meeste indruk op mij maakte, was De laatste der Mohikanen (1826) van James Fenimore Cooper, over de strijd tussen de Fransen en de indianen, halverwege de achttiende eeuw, in inheems Amerika. Een groots en meeslepend verhaal, maar juist de ‘kleine’ scènes tussen twee mensen, die raakten mij het meest. Die vertelden mij over de gevoelens die een mensenleven kunnen bepalen.