Maar liefst zes zangers en zangeressen zullen tijdens het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv een poging doen om Montenegro naar de finale te brengen. Dat zou pas de derde finaleplek zijn in de relatief jonge geschiedenis van het Balkanland. Gaat de groep D-Moll met Heaven de rest van Europa overtuigen?

Favorietenrol
Al enkele dagen voor de nationale voorronde Montevizija 2019 stond D-moll bovenaan in de fanpolls. Afgelopen weekend sloten de Montenegrijnse televoters en drie jury’s (radiomakers, muziekprofessionals en voormalige Eurovisie-artiesten) zich daarbij aan. In de finale, die live werd uitgezonden vanuit hoofdstad Podgorica, rekende de groep onder meer af met Andrea Demirović, die in 2009 het land nog vertegenwoordigde bij het Eurovisie Songfestival in Moskou.

Lofzang
In harmonieuze samenzang brengen de leden van D-Moll een klassiek liefdeslied in een modern muzikaal jasje. Tekstschrijver Aleksandar Miličić schreef het nummer Heaven eerst in het Montenegrijns. De oorspronkelijke titel Ti (‘Jij’) vat goed de lofzang samen waar de verteller wel aan toe lijkt te moeten geven. I got used to feeling naked / Walking blind with hanging heart / I was ready to give up, but / Now you came into my life.

Zes noten, één geluid
Omdat ze pas sinds enkele maanden samen zijn, lijkt D-moll een gelegenheidsformatie, maar zelf zeggen ze meer dan dat te zijn. Na afloop van de gewonnen finale vertelden Tamara (17), Mirela (17), Ivana (18), Emil (18), Željko (19) en Rizo (21) dat zij, ongeacht de uiteindelijke presentatie in Tel Aviv, bij elkaar zullen blijven en blijven optreden. Op het podium is die boodschap ook duidelijk aanwezig: de leden van D-moll moeten één geluid zijn. Staand voor het decor, een lege notenbalk, zijn ze allemaal een losse noot, maar aan het einde van het nummer houden ze elkaar vast.

No Name
Montenegro kiest voor een groep zeer jonge en onervaren zangers en zangeressen. Maar helemaal zonder Eurovisie-ervaring is D-moll niet; het brein achter de zes, en tevens hun mentor, is Danijel Alibabic. Als leadzanger van de groep No Name mocht hij in 2005 Servië-Montenegro vertegenwoordigen op het songfestival. Aan die uitverkiezing ging een politieke strijd vooraf tussen de Servische en Montenegrijnse vakjury’s, die er uiteindelijk voor zorgde dat de finaleplaats van No Name de tweede en tevens laatste deelname van de gecombineerde staat zou zijn.

Montenegro op het Eurovisie Songfestival
Twee jaar later debuteerden Servië en Montenegro als aparte deelnemers. Voor Servië leidde dat meteen tot de winst, maar Montenegro was minder succesvol: elf maal nam het land deel aan het Eurovisie Songfestival, slechts twee maal werd de finale gehaald. Het laatste bescheiden succes dateert alweer uit 2015, toen Knez met Adio dertiende werd in Wenen. Gaat D-moll met Heaven de Montenegrijnen weer een finaleplaats bezorgen?


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festivalpagina!