‘Darude representing Finland at Eurovision is the best thing to happen in 2019!’ Dat soort tweets kwamen voorbij afgelopen januari, toen de Yle, de Finse publieke omroep, aankondigde dat EDM-icoon Darude zijn thuisland zal gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Veel ogen waren gericht op Finland afgelopen tijd: met welk nummer zou de dj naar Tel Aviv afreizen?

UMK19
Sinds 2012 gebruikt Finland het programma Uuden Musiikin Kilpailu (vrije vertaling: ‘Wedstrijd voor nieuwe muziek’) als selectieprocedure voor het Eurovisie Songfestival. De resultaten vielen echter tegen, dus koos de Finse publieke omroep voor een ander traject. Sinds vorig jaar selecteert de omroep intern een artiest, die drie liedjes aan een vakjury en het Finse publiek mag presenteren. Het lied met de meeste stemmen wordt naar het Songfestival gezonden. Een procedure die we in Nederland wel kennen; De Toppers en de 3JS deden het op dezelfde manier.

Duo
Na de bekendmaking van zijn deelname, kondigde de 43-jarige dj Darude aan dat hij het grootste Europese podium zou gaan betreden met Sebastian Rejman, de leadzanger van de Finse band The Giant Leap. Samen schreven en produceerden ze de nummers Release me, Superman en Look away. Het laatste werd uiteindelijk overtuigend gekozen door de vakjury en de allesbeslissende televoters.

Darude
Darude, ofwel Ville Virtanen, dankt zijn artiestennaam aan het nummer Rude Boy van de Zweedse zangeres Leila K. Toen hij een twintiger was speelde Virtanen dit nummer eens op een huisfeestje, met succes, wat hem de bijnaam Da Rude Boy opleverde. Virtanen debuteerde in 1999 in Finland met de single Sandstorm. Dit instrumentale nummer leidde hem naar grote glorie, eerst in eigen land, later wereldwijd. De videoclip is op YouTube op het moment van schrijven bijna 150 miljoen keer bekeken. Zijn debuutalbum Before the Storm werd wereldwijd meer dan een half miljoen keer verkocht.

Engagement
Look away is een typisch dancenummer dat je terug zou kunnen vinden in de top 40, maar het zou evengoed een vergeten dancehit uit het vorige decennium kunnen zijn. De tekst lijkt echter op de actualiteit aan te willen sluiten. How can we go to sleep at night /And lay there in our beds / When we know what’s going on / With the world today, zingt Sebastian Rejman. Waar dan op wordt gedoeld – oorlog, politiek, klimaat? – wordt in het midden gelaten. Het refrein zoekt verbinding tussen de wereld en de gedachten van de ik-persoon. Is it in my head /Am I the only one/ Is it in my head /When the war has just began.

Finland op het Eurovisie Songfestival
In Eurostory’s klassement van gemiddelde scores staat Finland van de 49 landen die ooit meededen aan het Songfestival op plaats 39. In de afgelopen tien jaar behaalden de Finnen slechts vijf keer de finale. Twee keer eindigden ze zelfs als allerlaatste. Drie keer in de Finse Eurovisie-geschiedenis kreeg het land nul punten (in 1963, 1965 en 1982). De enige Finse winst is nog vrij recent; in 2006 schreef hard-metalband Lordi het festival op zijn naam. Finland staat bekend om het inzenden van vernieuwende, vaak excentrieke artiesten en acts. Denk aan Riki Sorsa, Kojo en Lordi. Van reggae tot rock, van hard-metal tot dance.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.