Een jongen met een baardje en een boodschap over het belang van vrije liefde: dat is de negentwintigjarige Jurijus Veklenko. Hij mag Litouwen gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in mei. Al was de overwinning met zijn nummer Run with the lions enigszins onverwacht.

Niet Monika
De pas negentienjarige Monika Marija had zich namelijk in eerste instantie met twéé nummers ingeschreven voor de Litouwse voorrondes. Waarschijnlijk had Monika nooit verwacht dat beide songs naar de finale werden gestemd. Afgelopen week trok ze daarom een van haar nummers, Criminalterug; met het andere, Lights out, dacht ze de grootste kans te maken op een overwinning. Uiteindelijk werd ze tweede en kreeg niet zij, maar Jurijus de hoogste punten.

Ervaring
Met Jurijus stuurt Litouwen een ervaringsdeskundige naar Tel Aviv. De zanger stond zowel in 2013 en 2015 al als backing vocal op het best bekeken muziekpodium van Europa. Ook een van de componisten van Run with the lions, Ashley Hicklin, is geen rookie: de Brit schreef in het verleden voor Eurovisie-deelnemers Tom Dice (België, 2010) en Axel Hirsoux (België, 2014), maar ook bijvoorbeeld voor Lana del Rey en de Frans-Canadese superster Mylène Farmer.

Litouwen
Van de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) presteert Litouwen verreweg het matigst. In Eurostory’s klassement van gemiddelde scores staat het land op een schamele achtendertigste plaats (van negenveertig landen). De afgelopen tien jaar eindigde Litouwen slechts één keer in de top tien. Donny Montell werd in 2016 negende met I’ve been waiting for this night. Vorig jaar greep Ieva Zasimauskaitė nét naast een top tien-notering; zij werd twaalfde met When we’re old. Wat Jurijus gaan doen met zijn leeuwennummer gaan we in de lente zien. Hij staat samen met ‘onze’ Duncan Laurence in de tweede halve finale op 16 mei.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.