Vorig jaar was het nog een primeur en een unicum, maar in 2019 zal opnieuw een volledig in het Georgisch gezongen lied klinken tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Op 16 mei zal Oto Nemsadze Sul tsin iare (‘Ga door’) laten horen, een ode aan gewond zijn maar toch doorzingen, en aan hoop achter prikkeldraad.

Het roer (alweer) om
Eurovisiedeelnemer Georgië is op zoek naar zichzelf. Vorig jaar ging het roer om, na het teleurstellend missen van de finale in 2017. Geen spectaculaire nationale voorronde, maar een interne selectie, die de mannen van Iriao naar Lissabon zond. Zij brachten een mix van jazz en Georgische traditionele zang, maar het mocht niet baten; weer was de halve finale het eindstation. Dus zocht Georgië verder. De poging dit jaar: net als landen als Malta en (min of meer) Spanje werd de finale van een talentenjacht, in dit geval Georgian Idol, gekoppeld aan de verkiezing van het Eurovisielied. Zes weken van audities en liveshows kwamen dit weekend tot een apotheose.

Eén liedje
Tekstschrijvers van over de hele wereld waren gevraagd liedjes in te sturen. Publieke omroep GPB ontving er meer dan tweehonderd, koos er daar drie van, en de vier Idol-finalisten mochten er zelf een uitkiezen om tijdens de finale te vertolken. De principes van 2018 werden niet helemaal overboord gegooid; alle drie de finaleliedjes bleken geschreven in de eigen Georgische taal. Drie liedjes, vier finalisten, dat betekende dat in ieder geval één nummer twee maal te horen zou zijn. Dat werd Sul tsin iare (‘Ga door’); zangers Giorgi Nakashidze en Oto Nemsadze brachten dit allebei ten gehore. De meest rauwe van die twee versies, die van Oto, werd met maar liefst 44 procent van de stemmen door de Georgische televoters tot winnaar gekozen.

Nu wel raak
Zanger Oto Nemsadze (1989) is absoluut geen vreemde voor het Georgische publiek. In 2011 won hij al eens Georgian Idol, om twee jaar later tot de finale van Holos Krainy (The Voice of Ukraine) door te stoten. Al in 2017 deed hij een poging om Georgië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, maar met zijn band Limbo en hun nummer Dear God kwam hij toen niet verder dan een elfde plaats. Dit jaar probeerde Oto het solo, met meer succes dus.

Achter het prikkeldraad
Sul tsin iare wordt door Nemsadze op opvallend rauwe wijze vertolkt, en achter die keuze moet wel een gedachte zitten. Zo veel wordt ook wel duidelijk uit de tekst, die uitdrukking geeft aan de roep van een gewonde ziel. In het eerste couplet zingt Nemsadze, vrij vertaald: Ergens zingt iemand / zingt iemand recht uit het hart / achter het prikkeldraad / gewond, maar nog steeds zingend. Vaders, kinderen, ze worden verderop in het lied opgeroepen elkaar niet los te laten, over het prikkeldraad te klimmen en hun stem luidkeels te laten horen. Ga door / en jullie zullen de verdwenen liederen terugvinden.

Het lied is geschreven door Roman Giorgadze, die vorig jaar nog als tekstschrijver en mix-technicus betrokken was bij For you van Iriao. En dat is niet de enige connectie met 2018: tijdens het lied van Nemsadze was een van de zangers van Iriao te zien in het achtergrondkoor, dat vooral tijdens de ondersteuning bij het refrein in samenzang deed terugdenken aan de Georgische polyfonie die Iriao vorig jaar liet horen.

Georgië op het Songfestival
Georgië doet pas sinds 2007 mee aan het Eurovisie Songfestival. Regelmatig werd de finale gehaald, en de hoogste notering ooit werd twee maal bereikt: zangeres Sopho eindigde met Shine in 2010 negende, en het jaar erop evenaarde Eldrine dit met One more day. Die succesvolle jaren kwamen na de veelbesproken Poetin-ban in 2009. Na 2011 volgende een fase van regelmatig gemiste finales en matige uitslagen. In 2018 maakte de Georgische publieke omroep een belangrijke ommezwaai, door voor het eerst intern te selecteren, en het meest traditioneel-Georgische lied ooit naar Eurovisie te sturen: For you van Iriao bracht een ode aan de door UNESCO beschermde nationale muziekstijl, en werd bovendien volledig in het Georgisch gezongen. Dit laatste zet Oto Nemsadze voort, en na een aantal magere jaren zal hij hier de finale mee willen bereiken.

 


Benieuwd naar de andere inzendingen voor het Eurovisie Songfestival van 2019 in Tel Aviv? Lees er alles over op onze festivalpagina.