Liefde kent zijn eigen taal. Misschien is dat wel de belangrijkste boodschap die Denemarken meebrengt naar het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Leonora zingt Love is forever in maar liefst vier verschillende talen, en daarmee won ze de Deense voorronde van 2019, waarin talen sowieso een hoofdrol speelden. 

Groenland
Maar niet alleen de uiteindelijke winnaar liet meerdere talen op het podium horen. Tien acts maakten hun opwachting tijdens Dansk Melodi Grand Prix 2019, en bij de drie die door mochten naar de superfinale, zat nog een bijzonder verhaal: dat van Julie Berthelsen en Nina Kreutzmann Jørgensen, beiden bekende artiesten in Denemarken. Dat verhaal gaat over Groenland, autonoom deel van het Deense koninkrijk. Berthelsen groeide er op, Kreutzmann Jørgensens moeder is half-Groenlands, en hun nummer League of light bracht de Groenlandse taal terug naar de Deense Eurovisie-voorronde. Dat was voor het eerst sinds veertig jaar, en om die reden besloot de Groenlandse publieke omroep het evenement live uit te zenden, en konden ook Groenlandse kijkers stemmen.

Simpele boodschap
Bijna gingen Julie en Nina er met de winst vandoor, maar één liedje moesten ze voor zich dulden. Dat was Love is forever van zangeres Leonora. De songtekst is geschreven door onder meer Lisa Cabble, het brein achter Only teardrops, de laatste Deense overwinning uit 2013. Vanaf een levensgrote stoel op het podium brengt Leonora een simpele boodschap: iedereen verdient het om lief te hebben en liefde te ontvangen.

Engels, Frans, Deens, Duits
Minder simpel is de talige uitvoering van die boodschap; na enkele coupletten en refreinen in het Engels klinkt plotseling Venez découvrir la vie (‘Kom het leven ontdekken’), om na een Frans couplet nog meertaliger verder te gaan: Hvorfor ska’ vi slås? (Deens: ‘Waarom zouden we vechten?’) / All we need is love / Liebe ist für alle da. Klinkt dat allemaal te Babylonisch? Geen zorgen, zingt Leonora afsluitend in het Deens (vrij vertaald): Liefde is hoop / Iedereen kan het begrijpen / Liefde kent dezelfde taal. Daarmee zal voor het eerst sinds 1997 de Deense taal weer op het Eurovisie-podium te horen zijn.

Kunstschaatster
Het was ook de avond van de multitalenten. Zo zat er een opvallende naam bij de tien finale-acts: Jasmin Gabay was niet alleen achtergrondzanger van Anja Nissen (20ste voor Denemarken in 2017 met Where I am), maar werd afgelopen jaar vooral bekend als deelnemer aan Den store bagedyst, de Deense versie van The Great Brittish Bake Off.

Maar ook de 20-jarige winnares Leonora kende een eerdere carrière, namelijk als kunstschaatser. Ze treedt weliswaar al jaren op als zangeres, maar stond tot nu toe vooral bekend als jong talent in de internationale schaatswereld. Ze werd drie keer Deens kampioene bij de junioren en schaatste op wereldniveau. Toch koos ze uiteindelijk voor de muziek, en op dit moment werkt ze aan haar debuutalbum.

Denemarken op het Eurovisie Songfestival
Drie maal in de geschiedenis won Denemarken het Songfestival. De laatste keer is nog niet eens zo lang geleden: Emmelie de Forest behaalde met Only Teardrops in 2013 de overwinning. Eerder waren dat de Olsen Brothers (2000) en Grethe & Jorgen Ingmann (1963). Op een flinke tussenpauze tussen 1967 en en 1978 na, is het land een trouwe deelnemer geweest, met een redelijk succesvolle track record: de Denen staan vijftiende in Eurostory’s klassement van gemiddelde scores. Afgelopen jaar haalde de Vikinghymne Higher ground weer eens een top-10-klassering, en Leonora zal dit met haar veeltalige liefdesboodschap zeker willen evenaren.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.