Een schemerige nachtclub, de zacht verlichte lobby van een hotel, cocktailglazen in een club na middernacht. Zomaar wat beelden die de lage, zwoele stem van zanger Serhat kan oproepen. Europa maakte in 2016 al met hem kennis, en nu is er een weerzien. Voor de tiende deelname van San Marino aan het Eurovisie Songfestival keerde Serhat terug.

Tien keer Eurovisie
San Marino, het ministaatje middenin Italië, doet dit jaar voor de tiende maal mee aan het Eurovisie Songfestival. Publieke omroep San Marino RTV wilde daarom iets speciaals, en vroeg een publiekslieveling van drie jaar geleden om terug te keren: Serhat, de zanger met de hoed en het pak, de man van de diepe stem en het zwoele discogeluid. In 2016 werd hij een beeldbepalende artiest tijdens het Songfestival. Zijn nummer I didn’t know – dat op verzoek van zijn fans in de aanloop naar het songfestival was omgetoverd tot disconummer – haalde de finale net niet, maar zou op basis van de televotes bijna in de top-10 van dat jaar zijn geëindigd.

Vrienden voor het leven
Dat was San Marino niet vergeten, dus werd de nu vijfenvijftigjarige Turkse zanger gevraagd om terug te keren. Daar hoefde hij niet lang over na te denken. ‘San Marino zit in mijn hart. We zijn vrienden voor het leven. Eurovisie 2016 was een van de mooiste momenten in mijn carrière. Ik heb op het moment een druk schema, ben mijn nieuwe album aan het opnemen, maar hier maak je tijd voor vrij.’

Dansvloer
Want druk is hij. Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu, zoals hij volledig heet, heeft niet stilgezeten sinds 2016. Hij nam duetten op met Helena Paparizou (winnaar voor Griekenland in 2005) en voormalige Weather Girl Martha Wash. Die laatste zong mee op een remix van I didn’t know, die in 2017 zelfs de Amerikaanse Billboard Dance Club hitlijst bereikte. Dat zijn muziek club proof moet zijn, begrijpt de zanger maar al te goed: zijn nieuwe Eurovisie-inzending Say Na Na Na verscheen met niet minder dan negen remixes, die de komende tijd hun weg naar de Europese dansvloeren moeten vinden.

Ouder en wijzer
In de tekst van Say Na Na Na lijkt de ouder en wijzer geworden Serhat een arm om een vriend heen te slaan om hem of haar op te vrolijken. Zijn advies: houd van alle kleuren van de wereld, wees blij dat je leeft, maak er een feestje van. Say na na na / On a doctor’s order please say na na na. Het is geen eenmalig, vrijblijvend advies, maar de belofte van een vriend om er te zijn als hij er moet zijn: Don’t forget my number / Call me anytime / I will always tell you life is beautiful and fine.

Serhat componeerde het lied zelf, en werkte voor de tekst samen met de Amerikaanse dichter en tekstschrijver Mary Susan Applegate, die, na mee te hebben geschreven aan een aantal pophits in de jaren tachtig, de afgelopen jaren meer voor het Songfestival is gaan schrijven. Zo werkt ze mee aan de  Eurovisie-inzendingen van Rusland in 2012 en Wit-Rusland in 2016. Hoezeer deze productie toch van Serhat is en van niemand anders, hoort de oplettende luisteraar wanneer de zanger aftelt voor de laatste herhaling van het refrein: Bir, iki, üç (‘een, twee, drie’) zijn de enige Turkse woorden die dit jaar op het Songfestival zullen klinken.

San Marino op het Songfestival
In 2018 baarde San Marino opzien met 1 in 360, een volledig open, internationale inschrijving; iedere artiest uit ieder land mocht een liedje insturen, de omroep zou een shortlist maken van artiesten die het in een grote finale tegen elkaar op mochten nemen. Onder meer Sarah McTernan, dit jaar de Ierse opponent van Serhat, deed een poging, maar zonder succes. 1 in 360 leverde met Jessika en Jenifer geen Eurovisie-finaleplek voor San Marino op, en werd voor dit jaar niet weer van stal gehaald. Mocht Serhat de finale wel halen, dan zou dat pas de tweede keer zijn in de Eurovisiegeschiedenis van het ministaatje. Alleen zangeres Valentina Monetta lukte dat in 2014. Zij is ook, ondanks Serhats tweede deelname, nog altijd San Marino’s kampioen terugkeren: maar liefst vier maal (2012, 2013, 2014 en 2017) stond zij op het podium.

 


Benieuwd naar de inzendingen van andere landen voor het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv? Alles wat je moet weten lees je op onze speciale festivalpagina.