Statement
Op vrijdag 29 maart plaatsten negen Eurovisie-artiesten van dit jaar een statement op hun social media in verband met de deelname van Israël. De verklaring luidde:

‘Allereerst willen wij aangeven dat we het een voorrecht vinden om deel te mogen nemen aan het Eurovisie Songfestival.

Gezien de huidige situatie in de Bezette Palestijnse Gebieden, met name in Gaza, en in Israël, voelen we ons niet comfortabel om te blijven zwijgen.

We vinden het van belang om onze solidairiteit uit te drukken, onze diepe wens voor vrede, voor een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren, en voor de veilige terugkeer van alle gijzelaars. We staan gezamenlijk op tegen alle vormen van haat, inclusief antisemitisme en islamofobie.

We geloven sterk in de verenigende kracht van muziek, waardoor mensen verschillen kunnen overstijgen en betekenisvolle gesprekken en verbindingen kunnen bevorderen.

We voelen dat het onze plicht is om deze ruimte te creëren en te handhaven, met een sterke hoop dat het tot een grotere compassie en empathie zal inspireren.’

De ondertekenaars zijn:
Bambie Thug (Ierland), Gåte (Noorwegen), Iolanda (Portugal), Megara (San Marino), Nemo (Zwitserland), Olly Alexander (Verenigd Koninkrijk), Saba (Denemarken), Silvester Belt (Litouwen) en Windows95Man (Finland).
Meteen na de posts sloot Mustii (België) zich hierbij aan.

In de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival kwam het niet eerder voor dat een groep deelnemers zich zo verenigd en openlijk uitsprak over een politieke kwestie, wat opnieuw de uitzonderlijkheid van dit jaar en de deelname van Israël aangeeft.

Oproep aan Olly
De verklaring kwam online na een statement van een dag eerder. In een open brief riepen meer dan 450 queer artiesten en organisaties de deelnemer van het Verenigd Koninkrijk, Olly Alexander, op om zich terug te trekken. Ze schreven bijvoorbeeld: ‘There can be no party with a state committing apartheid and genocide.’

Reactie Olly
Olly Alexander reageerde, los van de gezamenlijke verklaring, ook nog apart op deze oproep met onder meer deze woorden: ‘De acties die worden ondernomen om een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza te eisen en de terugkeer van alle gijzelaars en de veiligheid van alle burgers in Palestina en Israël te waarborgen, ondersteun ik volledig. Ik weet dat sommige mensen ervoor zullen kiezen om het Eurovisie Songfestival van dit jaar te boycotten en ik begrijp en respecteer hun beslissing. Als deelnemer heb ik veel tijd genomen om te overwegen wat ik moest doen en welke opties er voor mij beschikbaar zijn. Op dit moment ben ik van mening dat mijzelf terugtrekken uit de wedstrijd ons niet dichter bij ons gezamenlijke doel brengt. In plaats daarvan heb ik met enkele andere deelnemers van het Eurovisie Songfestival gesproken en hebben we besloten dat door deel te nemen, we ons platform kunnen gebruiken om samen te komen en op te roepen tot vrede.’

Bambie Thug
De Ierse deelneemster, Bambie Thug, voegde een individueel statement toe aan de gezamenlijke verklaring. Daarin schrijft die onder andere: ‘Ik ben me bewust van de oproep tot terugtrekken, maar nu niet gaan betekent één pro-Palestijnse stem minder tijdens het festival. Mijn hart en solidariteit zullen altijd bij de onderdrukten liggen, en ik blijf toegewijd aan de steun die ik hen wil geven en aan het gebruikmaken van mijn platform om bewustzijn te creëren en te pleiten voor verandering.’