Zangeres Tako Gachechiladze gaat voor Georgië naar het Songfestival van 2017. Dat werd gisterenavond bekend nadat vijfentwintig deelnemers een gooi hadden gedaan naar een ticket voor Kiev. De zangeres palmde zowel de professionele jury als het televisiekijkend publiek in met haar powerballade Keep the faith. Geheel zonder controverse bleef het optreden van de Georgische zangeres echter niet. Zo was halverwege het nummer de krantenkop ‘Russia invades Georgia’ zichtbaar op de projectiewand achter de zangeres.

Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat er niet alleen werd verwezen naar de (nasleep van de) oorlog in Zuid-Ossetië maar dat er ook beelden langskwamen van andere conflict- en oorlogssituaties in de wereld. Toch is de verwijzing op z’n minst opvallend te noemen én is het niet de eerste keer dat Georgië buurland Rusland op de hak neemt. Zo besloot de Georgische omroep op 11 maart 2009 de vrolijke discostamper We don’t wanna put in van Stephanie & 3G terug te trekken voor het Songfestival. Dit nadat er felle kritiek was geweest op de tekst van het liedje. Zeg de titel van het nummer een aantal keer hardop en je hoort al gauw de naam van de Russische president Poetin. Het zou overigens ook niet de eerste keer zijn dat de boodschap op een projectiescherm tot ophef leidt: in 2015 besloot de Hongaarse zangeres Boggie het aantal kinddoden in Gaza op scherm terug te laten komen en dat zorgde ervoor dat de Israëlische ambassadeur in Boedapest uit zijn slof schoot.

Wat de kansen voor Tako Gachechiladze in Kiev zullen zijn, is nog lastig te bepalen. Keep the faith is namelijk pas het tweede lied dat gekozen is. Dat Georgië op het Songfestival nooit een echte hoogvlieger is geweest, staat wel vast. Twee keer behaalde het land een negende plek: in 2010 toen zangeres Sopho vriend en vijand verraste met het lied Shine en in 2011 was het Eldrine met haar ruige, Linkin-Parkachtige One more day. Vorig jaar eindigde rockers Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz op een twintigste plek in de finale.