I’m not your toy, you stupid boy, luidt de eerste zin van het refrein van de Israëlische inzending voor Lissabon. Een scherp statement van zangeres Netta die er direct weinig doekjes om windt: zij staat – als geen ander – haar mannetje. En dat is iets wat ook de gokkantoren is opgevallen. Sinds de release van het energieke Toy rekent men Israël tot de topfavorieten. Hier en daar wordt het land zelfs ‘de te kloppen favoriet’ genoemd.

Loop station
Het vertrouwen in de Israëlische inzending komt deels voort uit de grote indruk die Netta maakte tijdens de talentenjacht HaKokhav HaBa L’Eurovizion (‘The Next Star For Eurovision’). Toen zij – eind oktober – haar versie van Rihanna’s Rude Boy met het publiek deelde, ging het dak eraf. In de weken die volgden, bleef Netta het publiek imponeren met haar stembereik én haar loop station: een apparaatje waarmee je een kort geluid opneemt waarna het zich constant blijft herhalen. Vervolgens wordt er opnieuw een geluid opgenomen dat je bovenop het eerder opgenomen geluidsfragment legt. Zo kan je tijdens een optreden verschillende laagjes aanbrengen op een muziekstuk. Iets wat Netta bijvoorbeeld erg effectief (en indrukwekkend) deed tijdens haar vertolking van Sing Hallelujah! van Dr. Alban.


#MeToo
De Spice Girls, Aqua, Kesha, Christina Aguilera en PSY van het wereldberoemde Gangnam Style: de vijfentwintigjarige Netta zong ze allemaal tijdens de Israëlische talentenjacht. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat het energieke, uptempo Toy uit de hoge hoed getoverd werd. Een lied met een zeer duidelijke boodschap: Wonder woman don’t you ever forget, you’re divine and he’s about to regret / I’m not your toy, you stupid boy. Hiermee lijkt zangeres te refereren aan de #MeToo-discussie. Via Twitter en andere sociale media kreeg de hashtag #MeToo grote bekendheid nadat Hollywood-producent Harvey Weinstein door verschillende vrouwen van seksuele intimidatie was beticht. Ook in Nederland werden diverse publieke figuren in verband gebracht met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Hebreeuws
Hoewel Toy hoofdzakelijk in het Engels wordt gezongen, zijn er toch ook zeker enkele woorden Hebreeuws in het lied terug te horen. Zo zingt Netta ‘Ani lo buba’ wat evenveel betekent als ‘Ik ben geen marionet’. Ook hier weer een verwijzing naar de #MeToo-discussie.

Look at me, I’m a beautiful creature
I don’t care about your modern time preacher
Welcome boys to my show, I will teach ya
Drum drum ah ooh, drum drum ah ooh

Ondanks het gegeven dat de Israëlische inzending voor 2018 een serieuze lading met zich meedraagt, bevat het een enorme muzikale explosiviteit. Een energie die onder meer uit de pen van Doron Medalie vloeide. Eerder was Medalie verantwoordelijk was voor de inzendingen Goldon boy van Nadav Guedj (9de in 2015) en Made of stars van Hovi Star (14de in 2016). Ook werkte Medalie veelvuldig samen met Harel Skaat (ESF 2010).

Ervaring
Met songwriter Medalie aan boord kiezen de Israëli voor de nodige ervaring. Niet geheel onlogisch als je beseft dat Israël maar al te graag weer eens voor Eurovisiegoud wil gaan. Voor de laatste keer dat Israël eremetaal in de wacht sleepte, moeten we terug naar 1998. Toen won Diva van Dana International. Zangeres Dana kwam in het middelpunt van de belangstelling toen Europese media erachter kwamen dat zij transseksueel is. In een jurk van modeontwerper Jean-Paul Gaultier bracht zij een ode aan alle sterke en dappere vrouwen die de wereld rijk is. Een boodschap die ook Netta met haar Toy hoopt over te brengen.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!