De Nederlandse componist en producer Wouter Hardy besloot na 2019 om het Songfestival achter zich te laten. Hij had dat jaar gewonnen met Duncans Arcade, waaraan hij meeschreef en dat hij produceerde. Hoger kon hij niet komen, dus klaar. Maar twee jaar later was hij terug – en nog eens twee jaar later, namelijk: nu, is hij dat weer.

Zwitserland
In 2021 vertelde Wouter in een interview met ons waarom hij toch weer een nummer had geschreven, dit keer voor Zwitserland. Het prachtige Tout l’univers van zanger Gjon’s Tears was van zijn hand en werd zelfs eerste bij de vakjury’s. Uiteindelijk (na de publieksstemmen) belandde het lied op een derde plek.

Estland
En het is weer twee jaar later, en nu duikt Wouters naam op in de voorronde van Estland. Hij schreef samen met zangeres ALIKA en met zijn vaste tekstpartner Nina Sampermans de ballade Bridges. Het lied gaat over hoe je een weg moet vinden om opnieuw te beginnen: ‘Now I see myself building up a world of bridges.’

Filmisch
Het is een echte Wouter Hardy-song geworden. Dat wil zeggen: hij begint klein, met alleen de piano, en bouwt dan steeds meer uit naar een zich openend refrein, met een emotionele finale aan het einde. En natuurlijk is er gebruik gemaakt van strijkers en doet het geheel filmisch aan. Bridges wordt gezongen door ALIKA (Milova), die nog niet heel bekend is, maar vorig jaar de Estse talentenwedstrijd Eesti otsib superstaari won en daar onder andere opviel met… haar versie van Arcade.

Concurrenten
De Estste voorronde staat zoals gebruikelijk weer garant voor kwalitatief vrij sterke songs. We zien dit keer geen oud-Eurovisiedeelnemers terug, dat wil zeggen: niet bij de artiesten. Wel bij de liedschrijvers. Wouter heeft concurrentie van bijvoorbeeld Stig Rästa (die in 2015 voor Estland Goodbye to yesterday zong en in 2016 Play componeerde). Nu schreef hij samen met anderen
Bad philosophy voor Elysa.
Kjetil Mørland (ook artiest in 2015, maar dan voor Noorwegen, met A monster like me) schreef bij deze selectie
House of glass voor Janek.
En dan is STEFAN er nog, die vorig jaar in Turijn voor Estland met Hope dertiende werd. Nu schreef hij mee aan
So good (at what you do) voor m els.

Maar
Maar zal Wouter voor de derde keer ook de eindronde staan? De song lijkt er sterk genoeg voor. We weten het op 11 februari, als de liedjes die de twee halve finales overleefd hebben tegen elkaar strijden.