Moldavië heeft gekozen! Voor de tweede keer gaat SunStroke Project voor de Oost-Europese republiek naar het Eurovisie Songfestival. Tijdens de televisieshow O melodie pentru Europa 2017 namen acht finalisten het tegen elkaar op maar uiteindelijk viel, na een zinderende ontknoping, de keuze op het lied Hey Mamma!. Een tweede plek was er weggelegd voor Ethno Republic & Surorile Osoianu en ook Diana Brescan was met plaats drie terug te zien op het podium. Daarmee levert Moldavië voor de dertiende keer een kandidaat voor de grootste liedjescompetitie ter wereld.  

SunStroke Project is zeker geen onbekende en ook buiten Moldavië een bekende naam. Zo stonden zij in 2010 al eens op het Eurovisie-podium en ondanks het feit dat zij toen met Run Away slechts tweeëntwintigste eindigde, groeide met name saxofonist Sergey Stepanov – ook wel bekend als de Epic Sax Guy – uit tot een heuse internetsensatie. Zijn Songfestivalperformance werd alleen al (bij elkaar opgeteld) meer dan vijftig miljoen bekeken. Tijdens O melodie pentru Europa 2017 werd de uitslag voor 50% door het publiek en 50% door de jury bepaald. Ook had de publieke omroep van Moldavië een opvallende wijziging doorgevoerd: per geregistreerd telefoonnummer mocht er maar één stem uitgebracht worden.

Sinds 2005 doet Moldavië mee aan het Songfestival en met name in de beginjaren presteerde het land bovengemiddeld. De allereerste deelname was meteen de succesvolste allertijden en ongetwijfeld ook de meest opvallende: de groep Zdob și Zdub, die in 1999 nog samen met de Red Hot Chili Peppers het Rode Plein onveilig maakte, zong het vrolijke Boonika Bate Toba dat evenveel betekent als ‘Grootmoeder slaat op de drum-a’. De band eindigde tweede in de halve finale en sleepte uiteindelijk een zesde plek in de wacht. In 2011 nam de band opnieuw deel en eindigde twaalfde. Een andere opvallende deelnemer was zanger Arsenium. Hij vertegenwoordigde het land in 2006 maar werd vooral bekend als een van de vertolkers van de monsterhit Dragostea din tei. De laatste drie jaar gaat het de Moldaviërs beduidend minder voor de wind. Drie keer op rij miste het de finale met Falling stars van Lidia Isac als voorlopig dieptepunt.

https://www.youtube.com/watch?v=yCxrkH-IZvk