Je bent, zoals je zelf zegt, ‘in de muziek geboren’.  Je wint allerlei studentenfestivals, je wint zelfs The Voice. En dan hoor je live op televisie, via een tergend langzaam spelletje, dat je meedoet aan het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn. Dat overkwam de kandidaat van Azerbeidzjan, de 22-jarige Nadir Rustamli.

Miljonair
Zijn naam is voluit Nadir Rashid oghlu Rustamli. Of eigenlijk, op z’n Azerbeidzjaans: Nadir Rəşid oğlu Rüstəmli. En ook al is zijn vader dokter en zijn moeder lerares, toch was er altijd muziek in het huis. Nadir: ‘Ik zong voor ik kon praten. Ik speelde al piano voordat ik wist dat het een piano was.’
En ja, in een talkshow werd hij voor het blok gezet. Hij moest meedoen aan een ‘Who Wants To Be A Millionaire’-spelletje – omdat het een van zijn lievelingsprogramma’s is. Maar de vraag die hij kreeg was:
‘Wie doet er dit jaar voor ons land mee aan het Songfestival – a, b, c of d?’
Bij antwoord d stond daar, helder in beeld, ‘Nadir Rustamli’. Wat moest Nadir kiezen?
Kijk hieronder hoe lastig ze het hem – live! – maakten, en hoe hij van pure vreugde niets beters wist te doen dan op zijn stoel te gaan meppen:

Drie zij-feitjes

Aan Eurovisie meedoen was een kinderdroom voor Nadir. Hij keek alle jaren en fantaseerde zichzelf op dat podium. En naarmate hij verder opgroeide (dol op sport, dol op PlayStation, dol op honden en paarden) waren er al heel wat, zo zou je kunnen zeggen, voorbereidende festivaldeelnames. In 2017 gaat hij met zijn klas naar het Youthvision Festival (een internationaal muziekfestival in Azerbeidzjan voor met name studenten). Het jaar erop doet hij mee, wordt derde en nog een jaar later eerste.
Zij-feitje 1: tegelijkertijd ontwikkelt hij een professionele zwemcarrière.
Zij-feitje 2: tegelijkertijd doet hij een opleiding voor toerisme en management.
Zij-feitje 3: tegelijkertijd wordt hij frontman van de groep Sunrise, die in een TV-show de winnende song van Oekraïne 2004, Wild dances, zingt.

Drie The Voice-Eurovisieliedjes
Een vriend geeft hem, zonder dat hij het weet, in 2021 op voor The Voice, en zegt een paar weken later: ‘Ze wachten op je.’ Nadir zegt: ‘Wat??’ Maar uiteindelijk wint Nadir de hele editie. Zijn coach is Eldar, die zelf in 2011 het Eurovisie Songfestival won. Dus het is niet gek dat er tussen de songs die Eldar aan zijn pupil voorstelt Eurovisieliedjes zitten.
Om te beginnen: Day after day, de eerste song voor Azerbeidzjan op het Songfestival (2008).
Daarna: We could be the same van de Turkse groep maNga (tweede in 2010)
Tenslotte: Arcade, van onze eigen Duncan Laurence, uit 2019.

Een eigen liedje
Maar eind 2021, na de live overval in de TV-show, moet er een liedje voor Turijn komen. Er worden ruim driehonderd liedjes ingezonden, waarvan er zes aan hem worden voorgelegd. Twee ervan vindt hij niks, de andere vier vindt hij geweldig. En wanneer ze de studio ingaan voelt Fade to black het best. Nadir: ‘Het staat dichter bij mijn leven, het is zo diep. Alles wat we meemaken wordt ooit een herinnering, en de slechte moeten we achter ons zien te laten – pas dan kunnen we weer door.’
Het vergeten en vervagen van dat wat niet fijn is: daar gaat Fade to black over, met een sleutelrol voor deze zinnen:
It hurts so fast
when love goes bad
until at last
we fade to black.

Songschrijvers
Het lied is voor de tiende keer in de Azerbeidzjaanse Eurovisiegeschiedenis (co-)geschreven door Zweden. Slechts één enkele keer was de inzending van het land helemaal van eigen hand – in 2008, het eerste jaar dat de Azeri meededen.
Fade to black is van de hand van het team rond Anderz Wrethov, die eerder
Azerbeidjzan 2009 – Always
Cyprus 2018 – Fuego
Zweden 2019 – Too late for love
en Zweden 2021 – Voices
schreef
en Thomas Stengaard, die eerder
Denemarken 2013 – Only teardrops
Duitsland 2018 – You let me walk alone
Duitsland 2019 – Sister
San Marino 2021 – Adrenalina
en Cyprus 2021 – El Diablo
schreef.

Broertje
Wel Azerbeidzjaans is de steun van Eldar die Nadir ook in de Eurovisieweek kreeg – hij was in Turijn zijn persoonlijke coach. Nadir: ‘Eldar is meer dan een coach, hij is mijn vriend, I love listening to his advice. En hij ziet mij als zijn broertje’.
Een jonger broertje dus, dat zijn Eurovisiedroom aan het waarmaken is aan de hand van de grote broer voor wie de herinneringen al tot black gefadet zijn.
Mooi wel.