Voor even was Big Brovaz een immense vuurbal die door de muzikale dampkring raasde – een lichtspoor vol theatrale vondsten achter zich latend. Maar na een aantal succesvolle jaren doofde de kosmische vuurwerkshow van Big Brovaz langzaam uit. In 2007 verscheen de hiphopgroep, als een vermoeide meteoor, aan de start van de Britse Eurovisiefinale. Hun bijdrage Big bro thang kon op weinig bijval rekenen, maar is zéker een Eurovisievondst te noemen. Alleen al vanwege de melancholie die aan het lied kleeft.

Nigeria
Om Big Brovaz te kunnen snappen, moeten we terug naar 2001. Het jaar waarin Abdulrasheed Bello (die op zijn veertiende Nigeria voor het Verenigd Koninkrijk verruilde) van zijn grote broer een draaitafel, een Atari-computer en een karaokeset kreeg. Abdulrasheed raakte betoverd door alle klanken die uit de apparaten ontsnapten en startte een eigen label. Hij vernoemde het label naar de man die hem het eerste zetje gaf: zijn grote broer. Zijn Big Brova. Abdulrasheed liet niets aan het toeval over en nam zijn job bloedserieus. Als een ware scout struinde hij door de straten van Londen – op zoek naar artiesten voor wie hij, op zíjn beurt, weer een lichtend voorbeeld kon zijn. Een aantal van zijn talenten viel al snel op waardoor een grote platenmaatschappij bij hem aanklopte met de vraag of ze konden worden overgenomen. Niet als soloartiesten, maar als groep. Een naam was er al: Big Brovaz. Wanneer hun eerste single zou uitkomen? Héél snel.

David Copperfield
Hun debuutsingle Nu flow wordt het geluid van 2002. En de bijhorende videoclip is er eentje om niet snel te vergeten. In de clip wordt Big Brovaz (drie jongens, drie meisjes) aangekondigd door J-Rock, een van de leden van de groep, die verkleed is als circusdirecteur. Ladies and Gentlemen, boys and girls, it is my pleasure to introduce to you all. The finest, the brightest, the meanest. This one’s the very best of them all. The south London collective group known as… Maar dan is J-Rock zijn eigen introductie beu en zwenkt de camera richting de circuspiste waar op een dikke laag zand zijn collega’s een show weggeven. Halverwege de clip wordt het lichaam van zangeres Nadia nog eventjes in tweeën gezaagd, maar daar kijkt niemand van op. Het is een truc die illusionist David Copperfield, in die tijd, dagelijks opvoert.

Sugababes
Er volgen vele hits, met My favourite things (naar het gelijknamige lied uit The sound of music) en het door televisieserie Friends geïnspireerde Baby boy als uitschieters. Maar al het succes zorgt er ook voor dat Big Brovaz onder het vergrootglas van de Britse pers komt te liggen. Zo is er een ruzietje met de Sugababes. Sugababe Keisha in een interview: ‘Ik heb dit nooit eerder verteld, maar Hole in the head gaat over mijn relatie met J-Rock van Big Brovaz, en wat ik voelde toen ik erachter kwam dat hij me bedroog.’ Why don’t you cry / for the guy? En wordt Big Brovaz-lid Flawless op het vliegveld van Los Angeles aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Het betekent voor Flawless het einde van Big Brovaz.

Songfestival
Na vier (wereldwijd) grote hits raakt Big Brovaz zijn glans kwijt. Niet alleen zijn er gedoetjes; ook de verkoop van hun singles neemt zienderogen af. Voor platenmaatschappij Sony reden om de overgebleven vijf bij het vuil te zetten. Zangeressen Nadia en Cherise maken als Booty Luv een succesvolle doorstart, maar toch is het niet zoals het met Big Brovaz was. Een gevoel dat J-Rock en Randy delen. Daarom besluiten ze het, in 2007, nóg eens te proberen. Doel? Het Eurovisie Songfestival. Middel? Big bro thang. Een autobiografisch lied dat gaat over op je bek gaan, en weer opkrabbelen. Als de BBC aan Cherise vraagt of Big bro thang over hun breuk met Sony gaat, antwoordt zij, iets te resoluut: ‘Daar gaat het zeker over.’ Definitely.

Een antwoord dat J-Rock probeert te nuanceren. ‘Het gaat over doen wat je wil, zonder daarin geremd te worden.’ Volgens de lezing van J-Rock gaat Big bro thang over het streven naar de onoverwinnelijke versie van jezelf. ‘Iedereen kan een superheld worden, dus jij ook!’ lijkt hij min of meer te zeggen. Het is dan ook niet zonder reden dat J-Rock in de clip verkleed is als Brandon Lee, zijn lievelingsfilmster, die tijdens de opnames van The Crow om het leven kwam door een pistoolschot. In plaats van losse flodders zat er een echte kogel in de loop.

Metamorfose
Daarnaast is Big bro thang een broederlijke dialoog.

J-Rock:
I’m on my knees,
and I’m prayin’ four my enemies.
I know they remember me,
but they won’t ever let me be.

Randy:
Just come here,
kick it with me a minute.
Let me spit you a lyric,
I’m from the ghetto so I know how to live it.

Tegen het einde van het lied wordt de toon echter feller en feller, met zinnen als We verdragen geen shit en Je gebruikt ons, maakt misbruik van ons. ‘Maar,’ stelt Big Brovaz. ‘Het maakt niet uit wie we zijn. Wij zullen nooit veranderen.’ Toch is dat laatste niet helemaal waar. De sfeer die Big bro thang omlijst, is namelijk aardedonker, en staat in schril contrast met het Outkast-achtige Nu flow. Werd Europa in 2002 nog, als hooggeëerd publiek, gewenkt door een joviale circusdirecteur; in 2007 zijn het vier superhelden die je door een donker, ondoorgrondelijk gangenstelsel loodsen. De ene Big Brovaz nodigt uit, de andere sleurt mee. Was de gedaantewisseling te radicaal, te onverwacht? Of verwachtte Big Brovaz een trouwere fanbase? In ieder geval is er één zinnetje dat beklijft: We didn’t expect this.


Lees hier onze vorige Eurovisievondsten:
Mahmood – Eternantena
Monique Melsen – Pomme pomme pomme
zalagasper – Box
Blanche – Empire
Korni Grupa – Moija generacija
Filipe Sambado – Gerbera amarela do sul
Madcon – Glow
The Starlings – My town
Loïc Nottet – Mr/Mme
GreenJolly – Razom nas bahato
Karin Park – Human beings
Münchener Freiheit – Viel zu weit
Lauris Reiniks – Dīvaini mierīgi
The Roop – Yes, I do