Voor de zevende keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (20172018) en Italië (2019, 2021, 2022).

En de vier genomineerden voor 2023 zijn nu bekend. Ook dit jaar zal de winnaar worden gekozen door een grote internationale vakjury, én door jullie, bezoekers van deze site. Vanaf nu kan er gestemd worden!


Mahmood: ‘Ik ben er zo blij mee!’
Het belang van de Eurostory Best Lyrics Award neemt elk jaar toe. Bij het jurycommentaar van het Songfestival, in diverse commentaarhokjes en op veel blogs en websites werd er melding van gemaakt toen Mahmood en BLANCO de award namens Italië in ontvangst namen voor hun nummer Brividi, enkele dagen voor het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn.

De winnaar werd deels bepaald door online stemmen van het publiek (5.000 stemmen) en deels door een internationale vakjury. Mahmood bedankte de jury en zei: ‘Ik ben er zo blij mee. In deze tekst hebben we echt geprobeerd generaties samen te brengen.’ 


Vakjury
Naast de publieksstemmen wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bepaald door een vakjury van internationale schrijvers, journalisten, uitgevers en oud-deelnemers – mensen die professioneel met tekst werken. Zij zullen de komende weken ook stemmen, en in de week van het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award 2023 bekend worden gemaakt.


De genomineerden
De genomineerden voor de Eurostory Best Lyrics Award 2023 zijn:

  • Oostenrijk: Who the hell is Edgar? Teya & Salena, tekst: Pele Loriano, Ronald Janeček, Selina-Maria Edbauer, Teodora Špirić)
  • Italië: Due vite (Marco Mengoni, tekst: Davide Pretella, Davide Simonetta, Marco Mengoni)
  • Armenië: Future lover (Brunette, tekst: Brunette)
  • Frankrijk: Évidemment (La Zarra, tekst: Ahmed Saghir, Fatima Zahra Hafdi, Yannick Rastogi, Zacharie Raymond)

Hieronder vind je de juryrapporten.


Oostenrijk: Who the hell is Edgar? (Pele Loriano, Ronald Janeček, Selina-Maria Edbauer, Teodora Špirić)

Juryrapport
Teya & Salena zingen de grappigste Eurovisietekst sinds jaren. Alleen al die eerste zin: ‘There’s a ghost in my body and he is a lyricist.’ Oké, de girls worden overgenomen door een… tekstschrijver? Juist. En niet de minste: ‘It’s Edgar Allan Poe.’ Hiermee sluipt de literatuur het Songfestival binnen, want ze hebben het werkelijk over de Amerikaanse schrijver (1809-1849) die bekend werd met griezelverhalen. ‘He’s gonna make me rich,’ zingen Teya & Salena, maar dat valt een beetje tegen. Het lied mondt uit in een aanklacht tegen de muziekindustrie, want de dames herhalen dit getal: ‘0,003’ – en laat dat nu precies het bedrag zijn dat een artiest aan dollars krijgt voor één Spotify-stream. Het lied eindigt met een geweldige laatste zin: ‘At least it pays to be funny.’ En een allerlaatste kreet: ‘Wah!’

Hier lees je meer over de nominatie van Oostenrijk voor de Eurostory Best Lyrics Award 2023.


Italië: Due vite (Davide Pretella, Davide Simonetta, Marco Mengoni)

Juryrapport
‘Hoe twee levens afslagen nemen.’ Dat is het centrale onderwerp van Due vite van Marco Mengoni. Twee mensen liggen wakker in de nacht, na eerder geruzie bij het uit een club komen. Ze houden blijkbaar van elkaar, maar ‘ik ken nog steeds jouw woestijn niet. Misschien bevindt die zich ergens in mijn hart, waar de zon niet schijnt.’ Zoals vaker bij Mengoni mag je als luisteraar een beetje je best doen om de tekst te doorgronden, maar tegelijkertijd is er voldoende houvast om te begrijpen waar het over gaat, en dat komt ook door dit soort originele metaforen: ‘Wij zijn een boek op de vloer van een leeg huis dat lijkt op dat van ons.’ Ondanks alle misverstanden (Mengoni zingt ergens letterlijk ‘guarda che disordine’, ‘kijk nou wat een puinhoop’) is er wel één originele belofte die steeds terugkomt: ‘Als dit het laatste liedje is voordat de maan ontploft, zal ik er zijn om je te zeggen dat je geen gelijk hebt.’

Hier lees je meer over de nominatie van Italië voor de Eurostory Best Lyrics Award 2023.


Armenië: Future lover (Brunette)

Juryrapport
Het is altijd fijn als artiesten aan het begin van een tekst tegen je begint te praten alsof je ze in het dagelijks leven tegenkomt. Dat doet Brunette, de zangeres uit Armenië. Alsof we haar gevraagd hebben wat haar plannen in het leven zijn, zegt ze: ‘Ik wil kunst maken, boeken lezen en iemand vinden die zin heeft om mijn gezicht te zoenen.’ En met die toekomstige liefde wil ze ‘oude boekwinkeltjes bezoeken’ en ‘smoothies drinken in een cafeetje.’ Daarna richt ze zich rechtstreeks tot hem of haar: ‘Ik hoop dat onze liefde van buiten rustig en van binnen onstuimig is.’ Hoe gaat ze die geliefde trouwens vinden? ‘I decide to be good, do good, look good.’ Maar in het derde couplet vertelt Brunette dat het allemaal maar een ‘poetic dream’ is. En dat de werkelijkheid een stuk naarder is: ‘Drie minuten van onmogelijke plannen en zeven minuten van onnodige paniekaanvallen.’ Die twists maken Future lover tot een spannend lied, met sterke, concrete zinnen.

Hier lees je meer over de nominatie van Armenië voor de Eurostory Best Lyrics Award 2023.


Frankrijk: Évidemment (Ahmed Saghir, Fatima Zahra Hafdi,
Yannick Rastogi, Zacharie Raymond)

Juryrapport
Het lied dat zangeres La Zarra zingt is er een van diepe teleurstelling. In een aanklacht tegen het leven en de liefde begint het al meteen redelijk radeloos: ‘Mijn hart, mijn handen, mijn ogen, mijn heupen: niets is nog van mijzelf.’ En, even verderop, deze poëtische zin: ‘In mijn helse tuin groeien bloemen die ik begiet met mijn dromen en mijn tranen.’ Nog een voorbeeld: ‘Ook al sta je op het dak van de wereld, dan nog kun je met je vingers niet bij de hemel.’ De tekst bestaat dus voornamelijk uit teleurstelling en cynisme (‘Het is altijd te mooi om waar te zijn, maar nooit eens te lelijk om onwaar te zijn’), maar in de bridge richt La Zarra zich rechtstreeks tot de luisteraar: ‘Ik sta hier naakt voor u. Geef me een kans!’ En dan tilt ze de tekst opeens naar nu, naar Eurovisie, naar wat ze voor onze ogen op het podium staat te doen, door letterlijk te vragen: ‘Is het me gelukt het grote Frankrijk te bezingen?’

Hier lees je meer over de nominatie van Frankrijk voor de Eurostory Best Lyrics Award 2023.


Stem nu!
De winnaar wordt deels bepaald door een internationale professionele jury, bestaande uit auteurs, journalisten, liedjesschrijvers en oud-deelnemers (75%), EN deels door JULLIE, bezoekers van onze website (25%). Je kunt nu (vóór 1 mei) je stem uitbrengen via de poll bovenaan deze pagina. Vlak voor de finale van het Eurovisie Songfestival in Liverpool maken we de winnaar bekend van de Eurostory Best Lyrics Award 2023!