Voor de zevende keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (20172018) en Italië (2019, 2021, 2022). Dit jaar zijn vier landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De tweede genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2023 is: Italië.


Land: Italië
Titel: Due vite
Artiest: Marco Mengoni
Tekstschrijvers: Davide Pretella, Davide Simonetta, Marco Mengoni


Juryrapport
‘Hoe twee levens afslagen nemen.’ Dat is het centrale onderwerp van Due vite van Marco Mengoni. Twee mensen liggen wakker in de nacht, na eerder geruzie bij het uit een club komen. Ze houden blijkbaar van elkaar, maar ‘ik ken nog steeds jouw woestijn niet. Misschien bevindt die zich ergens in mijn hart, waar de zon niet schijnt.’ Zoals vaker bij Mengoni mag je als luisteraar een beetje je best doen om de tekst te doorgronden, maar tegelijkertijd is er voldoende houvast om te begrijpen waar het over gaat, en dat komt ook door dit soort originele metaforen: ‘Wij zijn een boek op de vloer van een leeg huis dat lijkt op dat van ons.’ Ondanks alle misverstanden (Mengoni zingt ergens letterlijk ‘guarda che disordine’, ‘kijk nou wat een puinhoop’) is er wel één originele belofte die steeds terugkomt: ‘Als dit het laatste liedje is voordat de maan ontploft, zal ik er zijn om je te zeggen dat je geen gelijk hebt.’


Fragment uit Due vite (vertaald naar het Engels door Eurovision.tv)

We’re the only ones awake in the whole universe
And I still don’t know your desert well
Maybe it’s somewhere in my heart
Where the sun never shines
Where sometimes I lose you
But if I want I get you
We’re a book on the floor in an empty house
Which looks like ours
Coffee with lemon to fight a hangover
You look like a blurry photo
And we screwed up one more night
Outside a club
And thank goodness
If this is the last song
And then the moon will explode
I’ll be there to tell you you’re wrong
You’re wrong and you know it

De gehele songtekst lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!