Voor de zevende keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (20172018) en Italië (2019, 2021, 2022). Dit jaar zijn vier landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De eerste genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2023 is: Oostenrijk.


Land: Oostenrijk
Titel: Who the hell is Edgar?
Artiest: Teya & Salena
Tekstschrijver(s): Pele Loriano, Ronald Janeček, Selina-Maria Edbauer, Teodora Špirić


Juryrapport
Teya & Salena zingen de grappigste Eurovisietekst sinds jaren. Alleen al die eerste zin: ‘There’s a ghost in my body and he is a lyricist.’ Oké, de girls worden overgenomen door een… tekstschrijver? Juist. En niet de minste: ‘It’s Edgar Allan Poe.’ Hiermee sluipt de literatuur het Songfestival binnen, want ze hebben het werkelijk over de Amerikaanse schrijver (1809-1849) die bekend werd met griezelverhalen. ‘He’s gonna make me rich,’ zingen Teya & Salena, maar dat valt een beetje tegen. Het lied mondt uit in een aanklacht tegen de muziekindustrie, want de dames herhalen dit getal: ‘0,003’ – en laat dat nu precies het bedrag zijn dat een artiest aan dollars krijgt voor één Spotify-stream. Het lied eindigt met een geweldige laatste zin: ‘At least it pays to be funny.’ En een allerlaatste kreet: ‘Wah!’


Fragment uit Who the hell is Edgar?

Oh my god, you’re such a good writer
Oh no it’s not me, it’s Edgar
Who the hell is Edgar?

There’s a ghost in my body
And he is a lyricist
It is Edgar Allan Poe
And I think he can‘t resist
Yeah his brain is in my hand
And it’s moving really fast, mhm

Don’t know how he possessed me
But I’m happy that he did
‘Cause this song is feeling special
And is gonna make me rich
Yeah the words are spilling out
What the heck is this about, mhm

Oh mio padre, there’s a ghost in my body
Ohhhhhhh

De gehele songtekst lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!