Voor de zevende keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (20172018) en Italië (2019, 20212022). Dit jaar zijn vier landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De derde genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2023 is: Armenië.


Land: Armenië
Titel: Future lover
Artiest: Brunette
Tekstschrijvers: Brunette


Juryrapport
Het is altijd fijn als artiesten aan het begin van een tekst tegen je begint te praten alsof je ze in het dagelijks leven tegenkomt. Dat doet Brunette, de zangeres uit Armenië. Alsof we haar gevraagd hebben wat haar plannen in het leven zijn, zegt ze: ‘Ik wil kunst maken, boeken lezen en iemand vinden die zin heeft om mijn gezicht te zoenen.’ En met die toekomstige liefde wil ze ‘oude boekwinkeltjes bezoeken’ en ‘smoothies drinken in een cafeetje.’ Daarna richt ze zich rechtstreeks tot hem of haar: ‘Ik hoop dat onze liefde van buiten rustig en van binnen onstuimig is.’ Hoe gaat ze die geliefde trouwens vinden? ‘I decide to be good, do good, look good.’ Maar in het derde couplet vertelt Brunette dat het allemaal maar een ‘poetic dream’ is. En dat de werkelijkheid een stuk naarder is: ‘Drie minuten van onmogelijke plannen en zeven minuten van onnodige paniekaanvallen.’ Die twists maken Future lover tot een spannend lied, met sterke, concrete zinnen.


Fragment uit Future lover

I just wanna make art,
Read books and just find someone,
Who likes me enough to kiss my face,
I wanna explore with him and visit old bookstores,
And cute little things, like drink smoothies at near cafes.
Oh – oh – oh,
Drink smoothies at near cafes,
Oh – oh – oh.

Oh future lover, I hope it all comes naturally,
I hope our love is quiet outside, but loud inside oh baby,
Oh future lover, this song I wrote for you,
This song I wrote for you my future lover.

I decide to be good, do good, look good,
I decide to be good, do good, look good,

De gehele songtekst lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!