Een bombastisch traject ging eraan vooraf, maar Duitsland heeft gekozen. Michael Schulte gaat onze oosterburen met het nummer You let me walk alone vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Met een overgrote meerderheid van alle stemmen bleek de 28-jarige Hamburger de absolute favoriet. Het is voor het eerst in vijf jaar dat Duitsland weer een mannelijk artiest afvaardigt. 

4000
De Duitsers wonden er geen doekjes om. Volgens de organiserende omroep ARD waren er in het begin van het hele proces vierduizend kandidaten die deelnamen aan pre-selecties voor de nationale finale. Slechts zeventien deelnemers werden vervolgens geselecteerd voor een driedaags schrijfkamp waarin de artiesten samenwerkten met vijftien (inter)nationale producers, componisten en tekstschrijvers. Muzikaal goud móést te vinden zijn.

Ruime keuze
Zes acts kregen de kans zich te bewijzen tijdens de tv-show Unser Lied für Lissabon. De winnaar werd gekozen door drie verschillende jury’s. Een speciaal panel bestaande uit honderd fanatieke Eurovisie-fans, een internationale vakjury en uiteraard het thuispubliek mochten hun stem uitbrengen. Musicalster Carolina Dijkhuizen en Q-Music directeur Florent Luyckx zaten namens Nederland in de vakjury. Met een typische Eurovisie-puntentelling, waarin Jon Ola Sand (uitvoerend productent van het Songfestival) de beslissende punten oplas, kwam Michael Schulte uiteindelijk als winnaar uit de koker.

Vader
In het door hem zelf geschreven You let me walk alone bezingt Michael Schulte de liefde voor zijn overleden vader. De regels My childhood hero will always be you/And no one else comes close worden met passie en overgave de wereld in gegooid. Daarnaast zien we op het lichtscherm achter Michael foto’s van zijn vader voorbijkomen. De liefde spat van de act af.

Laatste plaats?
Michael Schulte zal het imposante Songfestival-oeuvre van Duitsland weer moeten herstellen. De laatste paar jaren eindigden onze oosterburen namelijk als voorlaatste of zelfs laatste. In 2015 maakte Ann Sophie met Black smoke het absolute dieptepunt mee: ze ontving in de finale geen enkel punt. De laatste keer dat Duitsland op de nul bleef steken was in 1965.

Winst
Desondanks won Duitsland het liedjesfestijn nog recentelijk in 2010. Lena verraste met haar nummer Satellite vriend en vijand, waarna ze de microfoon-trofee mee mocht nemen naar Berlijn. De Duitsers snakken sindsdien na al die jaren weer eens naar een nieuwe Eurovisie-kraker. Gelukkig behoort het land tot de Big Five, waardoor Michael Schulte zich direct heeft geplaatst voor de finale op 12 mei.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!