Zangeres Jamie-Lee Kriewitz gaat voor Duitsland naar het Songfestival. In Stockholm zingt zij Ghost waarmee zij in december nog de laatste editie van The Voice of Germany wist te winnen. Sindsdien is het nummer terug te vinden in verschillende Europese hitlijsten waaronder die van Oostenrijk en Zwitserland. Het zilver ging vanavond naar zanger Alex Diehl die een nummer zong over de aanslagen in Parijs en het brons was voor de band Avantasia. The Common Linnets verzorgden samen met The BossHoss de pauzeact door het lied Jolene van Dolly Parton ten gehore te brengen.

Verder was veteraan Ralph Siegel weer van de partij als componist. Hij schreef Under the sun we are one voor Laura Pinski. Ook werd de televisiekijker blootgesteld aan gregoriaanse muziek. Aanvankelijk wilde de Duitse omroep ARD helemaal geen voorronde uitschrijven en was er zelfs al een interne kandidaat aangewezen: Xavier Naidoo. De keuze voor Naidoo kwam de omroep op veel kritiek te staan. Dit had te maken met homofobe en antisemitische uitspraken van de zanger. Het nummer Wo Sind uit 2012 kreeg veel kritiek, omdat in de tekst homoseksualiteit gelinkt wordt aan pedofilie. In een ander lied maakte Naidoo de Duits-Joodse bankiersfamilie Rothschild belachelijk en werd het woord ‘schmock’ gebruikt, een denigrerende Jiddische term.

Tot nu toe heeft Duitsland 59 keer deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival, meer dan welk ander land ook. Sinds de oprichting van het liedjesfestijn ontbrak Duitsland slechts eenmaal, in 1996. Dat jaar was alleen Noorwegen – de winnaar van 1995 – verzekerd van deelname. De overige 22 landen werden gekozen door een jury door middel van een voorselectie. Duitsland kwam niet door de voorselectie en mocht dus niet meedoen. Twee keer wonnen onze oosterburen het Songfestival: in 1982 deed zangeres Nicole dat met Ein bißchen Frieden en in 2010 was het raak met Satellite van Lena Meyer-Landrut. De afgelopen drie jaar heeft Duitsland geen top-tien-notering meer weten te scoren. Vorig jaar eindigde de Duitse zangeres Ann Sophie zelfs met nul punten op een laatste plek. Dit nadat er tijdens de nationale selectie iets opmerkelijks gebeurde: Andreas Kümmert had gewonnen, maar trok zich tijdens de live-uitzending terug omdat hij zichzelf niet geschikt genoeg vond.