Zes solisten traden aan tijdens de voorronde, en maar één duo. Toch waren het juist de twee dames van S!sters die gekozen werden om Duitsland te vertegenwoordigen met hun liedje, dat ook Sister heet. Toen ze gewonnen hadden dansten Carlotta en Laurita met een Israëlische vlag die op het podium geworpen werd, want zij gaan naar Tel Aviv.

Wahnsinn!
O, wat is het Songfestival populair in Duitsland! Vooral na de vierde plek van Michael Schulte van het afgelopen jaar. Hij begon vanavond de Duitse voorronde, Unser Lied für Tel Aviv, met zijn Eurovisielied You let me walk alone, en dat leverde hem een staande ovatie op vanuit de overvolle hal. De rest van de avond viel vooral het woord ‘Wahnsinn!’ op dat de presentatrices van tijd tot tijd riepen, bijvoorbeeld na de optredens van het redelijk sterke deelnemersveld van zeven zeer verschillende acts, en na de spannende puntentelling.

Drie jury’s
De punten kwamen van drie jury’s, die elk even zwaar meetelden. Als eersten gaven twintig internationale muziekexperts hun punten door. Zij maakten allemaal al eens deel uit van een Eurovisiejury (een van hen was de Nederlandse radio- en talentmanager Florent Luyckx). De tweede groep waren honderd songfestivalfans, en het laatste eenderde deel van de punten kwam van de Duitse televoters. Nipt tweede werd daarna de ballade The day I loved you most van zangeres Makeda. Een gedeelde derde plaats was er voor het eigenzinnige Surprise van Lily Among Clouds en voor het poppy Wear your love van Aly Ryan.

S!sters
‘Muziek maken is worden als Pippi Langkous: je kunt zijn wie je bent en doen wat je wilt.’ Dat zei Carlotta Truman, de ene helft van S!sters. Ze werd speciaal voor dit festival samengebracht met Laurita Spinelli, die overigens als achtergrondzangeres werkt voor Lena, de zangeres die in 2010 met Satellite won voor Duitsland.

Frauenpower
Sister, dat zoals alle liedjes uit de voorronde geschreven werd in een song writing camp waarvoor musici en auteurs uit verschillende landen bijeengebracht waren, gaat over ‘Frauenpower’- hoe je, als vrouwen, onderling elkaar soms het licht in de ogen niet gunt, en hoe spijtig dat is, omdat er in die ogen juist ‘flames’ te zien zijn – ‘damn they burn so bright, don’t you try to hide it.’ In het lied zeggen de twee daarom sorry tegen elkaar, beloven dat ze als zussen zullen zijn en pleiten voor solidariteit tussen alle vrouwen.

In Tel Aviv
Duitsland is een van de Big Five-landen en mag dus altijd direct in de finale aantreden. Vaak liep dat in de afgelopen jaren niet goed af, met van 2015 tot en met 2017 zelfs drie keer achter elkaar een laatste plaats. Maar vorig jaar was er dus opeens een vierde plek, die Michael Schulte ook nog eens een grote hit opleverde in allerlei landen, met name ook in Nederland. Het was daarom dat de presentatrices bij deze voorronde vrolijk riepen: ‘Never change a winning voting!’ Of dat ook werkelijk zo werkt gaan we zien op 18 mei. In Tel Aviv.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.