Als gevolg van het slepende conflict tussen songfestivalorganisator Oekraïne en deelnemer Rusland (twee landen die – buiten het festival om – ook met elkaar in oorlog zijn) is nu een eindbeslissing gevallen: Rusland doet niet meer mee.

Wie over de details van het conflict wil lezen slaat onze verslaggeving er nog even op na (zie kader onder), maar het conflict kwam tot een ‘oplossing’ toen televisiezender Channel One uit Rusland aan de European Broadcasting Union aangaf dat het festival niet zou worden uitgezonden, op geen enkele Russische zender. Uitzenden is een voorwaarde voor deelname. Daarnaast werden de twee door de EBU aangeboden opties (via een straalverbinding deelnemen of een andere artiest sturen) afgewezen.

Wat de terugtrekking van Rusland voor consequenties heeft voor de deelname van Rusland in 2018, voor de zangeres in kwestie, of voor andere eventueel solidaire landen is nog niet bekend. Wel heeft de EBU aangegeven dat ze de handelswijze van de Oekraïense autoriteiten en de Oekraïense omroep streng veroordeelt.

Hiermee telt het festival dus 42 in plaats van 43 deelnemers, en de tweede halve finale (waarin ook Nederland aantreedt) 18 in plaats van 19. Politiek hoort normaal gesproken geen factor te zijn in het Eurovisie Songfestival, maar in het verleden is dat in meerdere gevallen niet mogelijk gebleken. Toch: zo direct ingrijpen in het liedjesfeest als dit jaar, dát is zeldzaam. Daarmee is 2017 een uniek jaar.