Rusland wil het Eurovisie Songfestival winnen. Dat druipt van de zojuist gelanceerde videoclip van de 32-jarige zanger Sergey Lazarev af. De clip oogt erg modern – gelikt zelfs – en voor de gelegenheid is Vladislava Evtushenko (Miss Rusland 2015) ingevlogen. Daarnaast staat het team achter Sergey en z’n You are the only one onder leiding van Philipp Kirkorov die zelf deelnam in 1995 en onder andere verantwoordelijk was voor de Wit-Russische inzending van 2007, de Oekraïense inzending van 2008 en de Russische inzending van 2014. Kortom, is hier sprake van een concurrent voor Douwe Bob?

Sergey is allesbehalve een onbekende in eigen land. Begin deze eeuw kreeg zijn carrière een boost toen hij een van de twee zangers werd van het muzikale duo Smash!!. Hun single Belle stond meer dan een half jaar bovenaan de Russische lijsten en hit na hit volgde. Zijn eerste solosingle werd in 2005 opgenomen. Samen met een Britse producer liet hij Don’t Be Fake als zoete broodjes over de toonbank rollen waarop muzikale onderscheidingen niet konden uitblijven. In 2008 vond Sergey het de hoogste tijd voor het Songfestival. Hij besloot mee te doen aan de Russische nationale finale, maar strandde met Flyer op een vierde plaats. In 2015 werd Sergey uitgeroepen tot beste zanger van het jaar waarop direct de aankondiging volgde dat hij Rusland ditmaal wél zou vertegenwoordigen.

Dat de Russen dolgraag het Eurovisie Songfestival weer naar eigen land willen halen, wordt ieder jaar meer en meer duidelijk. Sinds 2012 is het land – met een tweede, vijfde, zevende en tweede plaats – niet uit het linkerrijtje weg te slaan. Vorig jaar stond het land zelfs lange tijd bovenaan het scorebord. Uiteindelijk greep zangeres Polina Gagarina met A million voices net naast het goud. Hoewel het land al sinds 1994 deelneemt, kunnen de jaren 2006, 2007 en 2008 als Russische glorieperiode worden aangeduid. In 2006 haalde Dima Bilan een tweede plaats met Never let you go, en een jaar later was het lied Song #1 van de meidengroep Serebro goed voor de derde plek. In 2008 werd Dima Bilan nogmaals voor Rusland naar het Songfestival gestuurd. Met Believe sleepte Bilan in Belgrado de eerste (en enige) Russische zege ooit binnen.