Madame Monsieur gaat voor Frankrijk naar het Eurovisie Songfestival. Het popduo doet dat met Mercy, een lied dat gaat over een meisje dat op zee wordt geboren nadat haar moeder door oorlog noodgedwongen huis en haard heeft moeten verlaten. Hoewel de internationale jury’s meer voor Eva van Lisandro Cuxi (2) en OK ou KO van Emmy Liyana (4) voelden, kozen de televoters massaal voor het maatschappelijk-geëngageerde Mercy. Dat de televisiekijkers zo stellig voorkeur gaven aan het duo mag geen verrassing heten: al dagenlang prijkt hun song in de bovenste regionen van de iTunes-charts.

De Fransen lieten er de afgelopen weken overigens geen gras over groeien: ze willen het Eurovisie Songfestival weer eens naar Parijs halen. Om dat doel te bereiken, riep de Franse omroep France 2 een gloednieuw concept in het leven: Destination Eurovision. Voor de televisieshow kropen verschillende bekende singer-songwriters in de pen. Zo schreef rapper Maître Gims, die in 2013 met z’n single J’me tire dertig weken in de Nederlandse Top 40 stond, een lied voor kandidaat Louka en mocht zangeres Emmy Liyana op het podium staan met OK ou KO: een muzikale liefdesbaby van zangeres Zazie die in eigen land maar liefst vier keer platina en vier keer goud binnensleepte.

Gipsy Kings
Tijdens de meer dan tweeënhalf uur durende show trok de Franse omroep – werkelijk waar – alle registers open. Zo zong iedere kandidaat, voorafgaand aan zijn eigen lied, een duet met een gerenommeerde Franse ster. Maître Gims beet het spits af, de Gipsy Kings mochten als zesde en ook Eurovisie-veteraan Patrick Fiori deed een duit in het zakje. Een driekoppige jury – bestaande uit supersterren Christophe Willem, Isabelle Boulay en Alma – mocht samen met de internationale jury’s de kritische noten kraken. De charismatische zanger Amir, die in het Stockholm van 2016 nog een zesde plek behaalde, sprak de finalisten bemoedigende woorden toe tijdens de diverse postcards.

Voeten aan de grond
Dat Frankrijk de smaak weer te pakken heeft, komt niet geheel uit de lucht vallen. De afgelopen jaren scoorden de Fransen namelijk hoge ogen met zanger Amir (2016) en zangeres Alma (2017). Met name Amir slaagde erin het maximale uit zijn Eurovisie-deelname te halen. Zijn J’ai cherché vloog in eigen land meer dan 150.000 keer over de toonbank en groeide uit tot een monsterhit. Ook in België, Zwitserland, Litouwen, Spanje en Zweden wist de zanger voeten aan de grond te krijgen door J’ai cherché. Amirs deelname aan het Eurovisie Songfestival zorgde er niet alleen voor dat hij uitgroeide tot een van Frankrijks grootste artiesten. Ook mondde het uit in een samenwerking met de Amerikaanse band OneRepublic en werd de basis gelegd voor het winnen van maar liefst twee MTV Europe Music Awards. Op zaterdagavond 12 mei 2018 weten we of de Fransen erin zijn geslaagd om een zesde overwinning in de wacht te slepen. De laatste Franse zege staat op naam van Marie Myriam. Ze vertegenwoordigde Frankrijk in 1977 met het liedje L’oiseau et l’enfant.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Het volledige overzicht zie je op onze festival-pagina.