Hij was al weken de grote favoriet: Bilal Hassani. Na een spannende puntentelling zegevierde hij daadwerkelijk en dus zingt de negentienjarige YouTuber in Tel Aviv voor Frankrijk het lied Roi.

De Fransen pakken hun nationale finale sinds 2018 groots aan. De nationale omroep organiseert twee halve finales en een eindavond, die samen Destination Eurovision heten. Daarmee toont het land, dat een van de grootste geldschieters van het Songfestival is en dus automatisch geplaatst voor de finale, dat het de competitie serieus neemt – en onderstreept dat met het aantrekken van songschrijvers en artiesten van formaat.

Ruime winnaar
Zoals, dit jaar, topartiesten als Chimène Badi en Emmanuel Moire, die al rijen hits op hun naam hebben. Zij behaalden een respectabele derde en vierde plaats, maar legden het af tegen de jonkies Bilal (1) en Seemone (2). Die laatste was de ruime winnaar van de puntentoekenning door de tien internationale jury’s. Maar met een enorme hoeveelheid televotingstemmen donderde Bilal Hassani over iedereen heen.

Fans en haters
Al jaren onderhoudt Hassani een populair YouTube-kanaal, met bijna 800.000 abonnees (flink gegroeid nadat Janet Jackson over zijn versie van haar laatste hit berichtte). Zijn vlogs beginnen steevast met ‘Bonsoir Pariiiiiiis!’ en gaan bijvoorbeeld over zijn coming-out en zijn liefdesleven. Hij wil naar eigen zeggen ‘de cliché’s die er bestaan over mannelijkheid doorbreken’. Naast fans heeft Bilal ook een grote schare haters – hij ontving zelfs doodsbedreigingen. Hij moest besluiten om geen gebruik meer te maken van het openbaar vervoer en zich bij sommige gelegenheden te omringen met beveiligers.

Koning
Bilal – van Marokkaanse afkomst en kind van gescheiden ouders – koos de woorden van zijn Engels- en Franstalige lied dan ook niet zomaar:
Et malgré les regards les avis, je pleure, je sors et je ris. You put me in a box, want me to be like you. Je suis pas dans les codes, ça dérange beaucoup. At the end of the day, you cannot change me, boo!
(Ondanks alle blikken en alle meningen huil ik, ga ik uit, lach ik. Je stopt me in een hokje, wil dat ik ben zoals jij. Maar ik volg de regeltjes niet en dat stoort je. Maar uiteindelijk zul je me niet kunnen veranderen, schat!).

En:
I can see my kingdom now – quand je rêve je suis un roi.
(Mijn koninkrijk is in zicht – als ik droom ben ik een koning.)

Finale
Er is overigens ook een link met de Franse inzending van vorig jaar. Het duo Madame Monsieur zong hun Mercy naar een dertiende plaats en vertrekt dit jaar opnieuw naar de eindronde: samen met Bilal zijn zij de schrijvers van Roi.

https://www.youtube.com/watch?v=tCJRigN2DmI


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.