De Fransen maakten het plotseling bekend: de opvolgster van de vorig jaar voor het land aantredende (en goed scorende) Amir is Alma. Ze zal Requiem zingen, een liedje met Noordafrikaanse invloeden. Alma is een debutante. Het enige dat de Fransen van haar hadden kunnen kennen was een single van midden vorig jaar, La chute est lente, maar dat liedje is niet erg opgevallen. De Fransen kiezen altijd intern, zonder openbare nationale selectie. Hoe ze aan Alma gekomen zijn? Dat is niet bekendgemaakt, maar wie de componistennamen van vorig jaar en dit jaar naast elkaar legt ziet de link: beide songs werden geschreven door Nazim Khaled.

De Fransen deden het vorig jaar behoorlijk goed, met Amir en zijn J’ai cherché. Frankrijk is deel van de ‘Big Five’, de landen die vanwege hun grote geldelijke bijdrage aan de European Broadcasting Union direct voor de finale van het songfestival geplaatst zijn. Voor mede Big-Fivers Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje loont dat de laatste jaren niet bijzonder: die landen eindigden vaak in de laagste regionen. Voor Italië loopt de finaleplaats meestal veel beter af, en ook Frankrijk klimt sinds vorig jaar, na enkele slechtere edities, weer uit het dal.

Traditioneel is Frankrijk wél een winnend land. Met vijf overwinningen staat het land, samen met Luxemburg, op een mooie derde plaats in de eeuwige ranglijst (achter Ierland -7x-  en Zweden -6x-), maar de laatste Franse overwinning stamt wel uit… 1977. Destijds zegevierde Marie Myriam met L’oiseau et l’enfant.