De Israëlische zangeres Netta heeft met het nummer Toy het Eurovisie Songfestival van 2018 gewonnen. Twintig jaar na de overwinning van Dana International gaat het Songfestival daarmee opnieuw naar Israël. Netta behaalde in totaal 529 punten, verdeeld over vakjury en televoting. Als tweede eindigde Eleni Foureira uit Cyprus, die tot 436 punten kwam met Fuego. De derde plaats werd, verrassend, ingenomen door Cesár Sampson (Oostenrijk) met Nobody but you. Oostenrijk kreeg van alle landen de meeste punten bij de vakjury, maar was minder geliefd bij de televoters.

Zenuwslopend
De puntentelling in de Altice Arena in Lissabon was zenuwslopend. Voor de derde keer koos de organisatie ervoor eerst de vakjurypunten per land bekend te maken, waarna in één keer alle punten van de televoting werden verdeeld. Daardoor was al snel duidelijk dat de Europese vakjury’s zelden zo verdeeld waren als dit jaar. Niet alleen de vakjury’s onderling verschilden sterk in hun oordeel, ook waren er zelden zulke grote contrasten tussen de scores van vakjury’s en televoting zichtbaar. Veel acts die hoog waren geëindigd bij de vakjury’s, ontvingen weinig punten van het publiek, en vice versa. Vooral bij Zweden en Denemarken was dit goed zichtbaar.

Waylon en Sennek
Waylon eindigde met Outlaw in ‘em voor Nederland op de achttiende plaats. De Belgische Sennek strandde in de eerste halve finale met A matter of time. Zij moest daar genoegen nemen met een twaalfde plek.

Portugal
Na de winst van Salvador Sobral in 2017 mocht Portugal voor het eerst in de geschiedenis het Eurovisie Songfestival organiseren. Het gastland mocht zelf meteen aantreden in de finale. Cláudia Pascoal eindigde daarin als allerlaatste. Een gastoptreden was er van winnaar Sobral. Voor het eerst sinds zijn harttransplantatie trad hij weer op voor publiek. Samen met de Zuid-Amerikaanse superster Caetano Veloso zong hij Amar pelos dois.

 

Wil je nog eens teruglezen? Je vindt alle informatie die je nodig hebt op onze festivalpagina van het Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon.