Helblauwe ogen, het uiterlijk van een onverschrokken zeeheld en ergens op de achtergrond een T-vormige scheepsmast. Het is de beknopte samenvatting van drie minuten Higher ground, het lied waarmee Jonas Flodager Rasmussen in mei naar het Eurovisie Songfestival trekt. De zanger staat in Lissabon op het podium namens Denemarken – historisch en spiritueel gezien het thuisland van de Vikingen – en is met zijn zeemannenlied een rechtstreekse concurrent van Waylon.

De Deense inzending voor de 63ste editie van het Songfestival is een moderne interpretatie van het levensverhaal van Sint Magnus: een jonge zeeheld, die in het staartje van de elfde eeuw, door de Noorse koning meegenomen wordt op expeditie naar de Hebriden en Anglesey. Als de Noren tijdens de expeditie slaags raken met twee graven uit Wales, weigert de jonge Magnus mee te vechten en gaat hij over op het zingen van psalmen. Het is het begin van een zeemanscarrière vol heldendom en geweldloosheid. Higher ground is de moderne uitwerking van dit verhaal en wordt ook wel als een uitnodiging voor vreedzame oplossingen beschouwd.

Whigfield
Heel moeilijk werd het zanger Rasmussen niet gemaakt tijdens Danks Melodi Grand Prix 2018, de Deense Songfestivalvoorronde. Van de tien songs die deelnamen, stootte Higher ground door naar de superfinale waarin hij vrij eenvoudig zijn twee naaste concurrenten (Anna Ritsmar en Albin Fredy) versloeg. Opvallend was ook de deelname van Sannie Carlson. Zij kwam als Whigfield in de belangstelling te staan toen haar single Saturday night dé zomerhit van 1994 werd. Zij schreef popgeschiedenis door als eerste muzikale nieuwkomer ooit op de eerste plek van de Engelse hitlijst binnen te komen. Halverwege de jaren negentig liftte Whigfield mee op het grote succes van eurodance om vervolgens enigszins in de vergetelheid te raken. Boys and girls – het lied waarmee zij gisterenavond deelnam aan de Deense voorronde – moest haar een sensationele comeback bezorgen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Het optreden viel in het water en wist de Deense televisiekijker nauwelijks te bekoren. Hetzelfde overkwam Dr. Alban een aantal jaren geleden tijdens Melodifestivalen: de Zweedse voorronde. Als dancesensatie uit vervlogen tijden deed ook hij een poging om naar het Songfestival te mogen. Tevergeefs. Zijn Around the world ging roemloos ten onder.

Wisselvallig
Of Rasmussen in Lissabon evenveel glorie als de jonge Magnus ten deel valt, moet donderdag 10 mei blijken. Dan zal de zanger het namens Denemarken in de halve finale opnemen tegen onder meer Nederland, Oekraïne, Rusland en Zweden. Een finaleplek is echter geen vanzelfsprekendheid voor de Denen. Vorig jaar lukte het Anja Nissen wél een plekje in de zaterdagavondshow te veroveren, maar de twee voorgaande edities brachten de Denen het er minder florissant van af. Zo bleef Anti Social Media steken op een dertiende plek in de halve finale en de mannen van Lighthouse X op een zeventiende. De laatste overwinning van de Denen dateert uit het jaar 2013. Toen won zangeres Emmelie de Forest met Only teardrops.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!