Het Alpenland was er snel uit. In december vorig jaar werd al aangekondigd dat Cesár Sampson Oostenrijk zal gaan vertegenwoordigen op het Songfestival. De bekendmaking van het liedje liet daarentegen nog even op zich wachten. Gelukkig werd het nummer Nobody but you gisterochtend eindelijk uitgebracht.

Totaalplaatje
De Oostenrijkse delegatie heeft een deelnemer gekozen die zeker niet misstaat op één van de bekendste podia ter wereld. De 34-jarige Sampson kent de muziekbranche van binnen en buiten. De zanger bouwde in de eerste plaats een carrière op als producer, waarna hij zich aansloot bij producerscollectief Symphonics International. Het collectief bestaat uit internationale componisten en tekstschrijvers die door de jaren heen succes hebben geboekt op het Songfestival. Ook Nobody but you komt uit de koker van de musicerende schare. Boris Milanov en Sebastian Arman puzzelde het nummer in elkaar. Het duo creëerde eerder de Bulgaarse inzendingen van 2011, 2016 en 2017. Bovendien een opvallend detail: Sampson was de afgelopen twee jaar achtergrondzanger voor de Bulgaarse acts.

Gospel
Het hoofdkwartier in Wenen heeft er dit jaar in ieder geval geen gras over laten groeien. Het nummer Nobody but you doet terugdenken aan de powerpop in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De warme pianoakkoorden en het steeds terugkomende gospelkoor geven het nummer een zekere standvastigheid. De tekst vertelt het wanhopige verhaal van een man die zijn ex terug probeert te winnen. In het refrein biecht de man op zich nergens aan vast te kunnen klampen. Behalve aan de vrouw die hij lief heeft.

Wisselvallig
Soms zit het mee, soms zit het tegen. Op deze manier is het Eurovisie-oeuvre van Oostenrijk misschien het beste beschreven. Tot nog toe eindigde het land namelijk negen keer allerlaatste op het uiteindelijke scorebord. In 2015 kregen The Makemakers in eigen land zelfs geen enkel punt toebedeeld. Desalniettemin won Oostenrijk het liedjesfestijn twee keer. Of Cesár Sampson de derde winnaar voor het land wordt, gaan we aankomend voorjaar zien. Op 8 mei 2018 staat Oostenrijk in de eerste halve finale.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!