Weggestopt in de laatste drie minuten van een praatprogramma presenteerde zanger Tom Leeb de Franse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2020. Hij zong – rechtstreeks vanaf de Eiffeltoren – zijn al eerder uitgelekte lied van Zweedse makelij: The best in me.

Anders
De Fransen doen het dit jaar anders. Twee jaar lang organiseerden ze een groots opgezette nationale finale (onder de titel Destination Eurovision), die weliswaar goed bekeken werd, maar tot matig succes leidde. Madame Monsieur werden met hun Mercy dertiende in 2018 en vorig jaar eindigde Bilal Hassani met zijn Roi op een zestiende plek. De nieuwe verantwoordelijke bij de Franse omroep gaf aan dat ze zich samen met haar équipe afvroeg of ze weer achttien goede songs bijeen kon brengen voor een nieuwe voorronde. Het antwoord was nee. En dus werd gezocht naar één lied. En volgens diezelfde verantwoordelijke bleef het indrukwekkend stil in de interne France-2-ruimte toen The best in me beluisterd was. Dit was dé song.

Tom
Vandaag hoorden we die ‘dé song’. Eerder was al bekendgemaakt dat zanger Tom Leeb (31) de artiest zou zijn. Leeb is een man die vele kanten van het creatieve leven heeft verkend. Hij speelde in films, in theaterstukken, vormde een tijdje een komisch duo (in navolging van zijn vader Michel Leeb, een bekend Frans komiek) en sinds een jaar of drie verschenen er singer-songwriterachtige tracks op Spotify. Hij speelde in het voorprogramma van Sting, en daarna leidde één bescheiden hit, Are we too late, tot de uitnodiging voor Eurovisie. Toen was de song overigens al gekozen, alleen aan de gedeeltelijk Franse tekst moest nog gewerkt worden.

Eurovisiebagage
De song wordt half in het Frans (coupletten) en half in het Engels (refrein) gezongen. De inhoud is simpel: ‘Ik hou van je, want jij haalt het beste in mij naar boven.’
De makers van de song brengen een flinke bult Eurovisiebagage mee. Het lied is, zoals veel songfestivalliedjes, van voornamelijk Zweedse origine. Daar kozen de Fransen nooit eerder voor, een verrassende beslissing. De Scandinavische componisten zijn Peter Boström en Thomas G:son, die al eerder het complete festival wonnen, namelijk in 2012, met Euphoria van Loreen.

Nog meer Eurovisiebagage
Voor Boström is The best in me zijn vierde bijdrage, voor G:son is het… de vijftiende. Voor acht verschillende landen. Hij lijkt dringend van plan om het record aantal inzendingen van 25, van de Duitser Ralph Siegel, te verbeteren – zo componeerde hij in de Zweedse voorronde van dit jaar alleen al vier liedjes.
Aan de tekst van The best in me werkten maar liefst vier personen: Tom Leeb zelf, Léa Ivanne, plus nog twee mannen die elk al eens eerder voor hun land zongen. Amir Haddad (hij werd in 2016 zesde met J’ai cherché), en John Lundvik (vorig jaar vijfde voor Zweden met Too late for love).

Subliem
Tom Leeb zei over Eurovisie dat het een eer voor hem is om deel te nemen aan een zo iconisch en verenigend festival. Over het lied zegt hij: ‘Het is subliem. Toen ik het hoorde liepen de rillingen over mijn rug. Dit is een lied dat ik zelf had willen schrijven.’
Leeb hoeft zich er in elk geval niet mee door de halve finales zien te bikkelen – Frankrijk is een van de ‘Grote Vijf’-landen, die, omdat ze een grotere financiële bijdrage leveren aan Eurovisie, direct in de finale mogen aantreden.
Op 16 mei weten we of Tom en Thomas de ‘indrukwekkende stilte’ in de selectiekamer in het groot teweeg kunnen brengen.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2020? Klik hier.