Jelmer Soes Redacteur / Auteur
Jelmer Soes (1986, hij/hem) schrijft proza en poëzie voor jongeren en geeft les op de Schrijfopleiding in Utrecht, waar hij zelf ook studeerde. Hij debuteerde in 2012 met de jeugdroman 'Risk', in 2017 verscheen 'Lichaam van licht', en zijn meest recente boek heet 'KID'. Met zijn halfzus maakte hij de podcast 'DNAzaten'. Naast schrijver is Jelmer docent Nederlands en Creatief schrijven. In 2020 schreef hij, samen met Eurostory-collega's Edward van de Vendel en Dave Boomkens, de Eurovisie-encyclopedie 'Het Eurovisie Songfestival: alle jaren, alle liedjes, alle verhalen'.
About the Eurovision Song Contest:
Ergens gedurende de Lange Nederlandse Eurovisiedroogte (2005-2012) werd ik definitief Songfestivalfan. Niet uit patriottistische motieven, maar uit liefde voor het mooie en vaak kleine dat je ieder jaar weer tussen al het podiumspektakel door kunt vinden: songteksten die een verhaal vertellen, kippenvelmelodieën, dromen van volslagen onbekende artiesten die werkelijkheid worden - of in duigen gaan. En natuurlijk was ik verliefd op Lena, die onhandig danste maar met overmacht won van alle spektakelstukken. Van het festival van vóór die tijd leer ik door mijn mede-Eurostory'ers langzaam maar zeker meer kennen, maar nog altijd is die achterstand haast onoverbrugbaar. De liefde is jong, maar blijvend.
Favourite Eurovision songs:
Nederland
in
Kopenhagen 2014
The Common Linnets – Calm after the storm
(Ilse DeLange/J.B. Meijers/Rob Crosby/Matthew Crosby/Jake Etheridge)
Oekraïne
in
Rotterdam 2021
Go_A – SHUM
(Taras Shevchenko/Kateryna Pavlenko/Ihor Didenchuk)
Letland
in
Liverpool 2023
Sudden Lights – Aijā
(Andrejs Reinis Zitmanis/Kārlis Matīss Zitmanis/Kārlis Vārtiņš/Mārtiņš Matīss Zemītis)
Duitsland
in
Millstreet 1993
Münchener Freiheit – Viel zu weit
(Stefan Zauner)
Italië
in
Rotterdam 2020 (afgelast)
Diodato – Fai rumore
(Antonio Diodato/Edwin Roberts)
Written by Jelmer
Zojuist maakten de producers van het Eurovisie Songfestival 2024 de optreedvolgorde van de twee halve finales bekend, nadat eerder elk land lootte of het in de eerste of tweede helft van het programma zou optreden. Dit is de volgorde: Eerste halve finale: 1. Cyprus 2. Servië 3. Litouwen 4. Ierland 5. Oekraïne 6. Polen 7. Kroatië 8. IJsland 9. Slovenië … »
Soms valt een Eurovisieliedje zo mooi samen met het leven van wie het zingt. Soms moet je gewoon regel voor regel door de songtekst, omdat het verhaal zich ervoor leent. Stay van Monika Linkytė is daar zo’n voorbeeld van. Monika staat voor de tweede keer voor Litouwen op het Eurovisie Songfestival, maar het contrast tussen die twee deelnames kan haast … »