Brunette, zo luidt de artiestennaam van de zangeres die Armenië vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival van 2023 in Liverpool. Haar bijzondere, zelfgeschreven nummer Future lover kun je zien als een drama in drie akten. Of, in haar eigen woorden: drie minuten onmogelijke dromen, zeven minuten paniek.

EERSTE AKTE: Boekwinkeltjes & café’s
Het is alsof je net, vlak voordat dit nummer begon, zangeres Brunette tegenkwam op straat, en dat je al pratende tot de vraag kwam wat eigenlijk haar plannen zijn in het leven. ‘Ik wil kunst maken,’ antwoordt ze nu in de eerste seconden van haar lied. ‘Ik wil boeken lezen en iemand vinden die me leuk genoeg vindt om mijn gezicht te zoenen.’ Met die toekomstige liefde wil ze oude boekwinkeltjes bezoeken, smoothies drinken in een cafeetje in de buurt, en andere ‘lieve kleine dingen’. 

Rustig / onstuimig
Het kabbelt, die eerste helft van Future lover, het zoekt zonder zwaar te worden. Brunette’s droombeeld is fijn, vol warme kleuren. Het is goed. En die woorden bepalen het vervolg, waarin de net 22 geworden Armeense zangeres zich nu rechtstreeks richt tot die toekomstige liefde, die van die boekwinkeltjes en café’s en het zoenen van haar gezicht. ‘O, ik hoop dat het allemaal heel natuurlijk zal gaan. Ik hoop dat onze liefde rustig van buiten zal zijn en onstuimig van binnen.’ Daarom schreef ze dit lied, besluit ze het refrein, om die geliefde te vinden. ‘I decide to be good, do good, look good.’ 

Genomineerd
Future lover is pas het zesde nummer dat Brunette (echte naam: Elen Yeremyan, geboren in 2001 in Jerevan) uitbracht. Behalve soloartiest is Elen ook lid van de in Armenië succesvolle meidengroep En Aghjiknery én de populaire coverband Project12. Als Brunette schrijft ze haar eigen teksten, en dat doet ze spannend, eerlijk en echt. Future lover leverde haar dan ook een nominatie op voor de Eurostory Best Lyrics Award, de jaarlijkse prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival van dat jaar.

TWEEDE AKTE: Ik ben een vulkaan
Dat heeft ze mede te danken aan wat er na dat eerste kabbelende refrein komt. De lucht trekt dicht. De zo licht en luchtig zingende Brunette schakelt over op razendsnelle rap. Het is maar een dagdroom, zegt ze nu. ‘Ik wil schreeuwen, mijn hart is vast geketend, mijn handen zijn koud maar in mijn aderen woedt het vuur. Ik ben een vulkaan en ik kan nu elke seconde uitbarsten.’

Paniekaanvallen
Waar is die plotselinge woede en frustratie door ontstaan? Misschien wel dit besef: ‘Ik ben gehypnotiseerd door iemand die ik nog helemaal niet heb ontmoet.’ Die mooie, zoete, poëtische dagdroom wil ze niet vergeten, maar hij lijkt al weg. Dan omschrijft ze tien misschien wel heel illustratieve minuten uit haar jonge leven: ‘Drie minuten lang onmogelijke plannen maken, en dan zeven minuten onnodige paniekaanvallen.’ 

‘Wat moet ik nou?’
Hier ga ik, besluit ze deze heftige rapsectie, nog altijd die vulkaan met een brandend hard en ijskoude handen. ‘En nog steeds geen plannen, en ik koel niet af, en ik vind geen rust. Wat moet ik nou?’ Maar dan, alsof ze zichzelf tot de orde roept, eindigt dit middendeel, en vallen we terug op iets dat we al kenden: het refrein. 

DERDE AKTE: Wees goed
Maar dat refrein (‘Be good, do good, look good’) krijgt een nieuwe laag, een nieuwe taal: haar moedertaal. In het Armeens voegt Brunette nu zinnen toe aan dat wees-goed-mantra. ‘Je bent zo ver van me verwijderd, alleen gelaten. Jij en ik, we zijn verdwaald in mijn droom.’ In de videoclip van Future lover is dit, het moment waarop de eerste Armeense woorden klinken, ook het moment waarop Brunette de grond loslaat.

Chaos
Letterlijk. Ze begint te zweven. Alsof het haar uiteindelijk toch is gelukt: de dagdroom van toekomstige liefde heeft het gewicht van haar schouders gehaald. ‘Dit lied gaat over stapjes,’ legt Brunette zelf uit in een interview. ‘Stapjes die je zet om liefde te vinden. Uiteindelijk hoop je iemand te vinden die goed kan omgaan met je rust, maar óók met je chaos.’ 

Zo kan het gaan
Maar die liefde moet je jezélf ook kunnen geven, besluit de Armeense zangeres. ‘Ik heb ze ook gehad, die paniekaanvallen. Ik heb ze nog steeds. En ik weet dat velen ermee worstelen. Vaak gaat het bij mij zoals in dit liedje, niet alleen in de tekst maar ook in snelheid, ritme en felheid: van totale kalmte naar totale gekte. Zo kan het gaan. En dat wilde ik laten zien.’

Singer-songwriter
Met de keuze voor de relatief onervaren maar ook eigenzinnige zangeres Brunette, kiest Armenië voor min of meer dezelfde strategie als vorig jaar. Haar voorganger Rosa Linn eindigde weliswaar op een bescheiden twintigste plaats op het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn, maar haar nummer Snap ging niet lang na de finale wereldwijd viral en werd een van de meest gestreamde Eurovisienummers ooit. De Armeense delegatie lichtte bij de bekendmaking van Brunette toe: ‘We zijn heel blij dat we, net als vorig jaar, een podium kunnen bieden aan een jonge en getalenteerde singer-songwriter. Brunette is een echte, originele artiest, en dat laat ze bij elke performance zien. We hebben ontzettend veel vertrouwen in haar.’ 

Drie minuten
Of Future lover dezelfde potentie heeft als Snap, dat moet blijken, maar dat de drie minuten van Armenië tijdens het Eurovisie Songfestival in Liverpool zullen opvallen, ligt voor de hand. Het nummer én de artiest zijn er eigen genoeg voor. ‘Drie minuten onmogelijke plannen maken,’ rapt Brunette, maar zo onmogelijk moet een goede einduitslag toch niet zijn.


 


Foto: AMPTV / Robert Koloyan / Eurovision.tv