Humphrey Campbell, die voor Nederland in 1992 en 1993 op het Eurovisiepodium stond, is overleden. Dat meldden zijn management en gezin, nadat Campbell zelf vorige week bekendmaakte ernstig ziek te zijn. 

1992: Wijs me de weg
Tijdens het Nationaal Songfestival van 1992 traden tien songs aan en het als tiende uitgevoerde lied, Wijs me de weg van Humphrey Campbell, won. Hij was toen al een veelgevraagd achtergrondzanger, voor plaatopnamen van diverse Nederlandse artiesten, en had een paar jaar ervoor ook een rol gespeeld in de musical A night at the cotton club. Tijdens het Eurovisie Songfestival van 1992 in Malmö werd Campbell op het podium bijgestaan door zijn broers Ben en Carlo, en door zangeres Ruth Jacott (zijn toenmalige partner).

In Wijs me de weg vraagt de ik-persoon om levensadvies: ‘Wijs me de weg naar het nieuwe land. Wijs me de weg, neem me bij de hand. Wijs me de weg naar mensen om me heen.’ Het liedje viel muzikaal op door de swingende ritmes, en de rollende accordeon-riffs in de bridge. Wijs mij de weg behaalde voor Nederland de negende plaats.

1993: in het koor van Ruth Jacott
Een jaar later stond Campbell opnieuw op het Eurovisiepodium, maar deze keer wisselden zijn broers en hij van plek met Ruth Jacott: nu stonden zij in het achtergrondkoor bij Jacotts nummer Vrede. Campells prestatie in 1992 was al heel verdienstelijk, maar Vrede deed er tijdens het Eurovisie Songfestival van 1993 nog een schepje bovenop: het eindigde als zesde.

Daarna: C.C. Campbell en werk achter de schermen
De broers vormden sindsdien C.C. Campbell, maar in zijn verdere loopbaan is Humphrey meer achter de schermen gaan werken dan ervóór. Zo werd hij gastmusicus van artiesten als Paul de Leeuw, Anita Meijer en Rob de Nijs, en gaf hij les op het conservatorium van Amsterdam.

Campbell overleed op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Met een feest nam hij afscheid van zijn geliefden. Daarover schrijft zijn familie: ‘Van deze avond, waarop hij zelfs nog gezongen heeft, genoot Humphrey zichtbaar. Een prachtig slotakkoord van een mooi leven dat altijd in het teken van muziek heeft gestaan.’