Halverwege het optreden van Polen in de finale van Eurovisie Songfestival 2023 wordt de branding van een tropisch strand op de vloer geprojecteerd. Zangeres Blanka loopt door de kabbelende golfjes, het water is kraakhelder. Alsof ze net de zee uit is gelopen. Waar komt ze terecht? Een onbewoond eiland? Het zou maar zo kunnen, als je de tekst van haar nummer Solo mag geloven.

Camera? Geluid? Actie!
In de eerste seconden van het optreden van Blanka geeft een van haar vier dansers het sein: de opnames gaan beginnen. De opnames van wat precies, dat blijft wat onduidelijk. Twee dansers maken een selfie met Blanka, de anderen beelden de tekst uit van het eerste couplet. Kort samengevat: ‘Béébè’ (zo zou je het fonetisch schrijven), ‘het is gek, en anders kan ik het niet omschrijven: ik dacht dat ik je kende, wat is er met je gebeurd?’

Over Blanka
Blanka (eigenlijke naam Blanka Stajkow) werd in 1999 geboren in de stad Szczecin, in het gebied West-Pommeren in Polen. Haar moeder, een Poolse, werkte als model, haar vader is een Bulgaarse zakenman. Hoewel zij allebei geen ervaring hebben in de muziek, stimuleerden ze hun dochter om lid te worden van dansgroepjes en muziekscholen, en zetten ze ’s ochtends vroeg altijd MTV aan, met de bedoeling om bij haar de interesse voor een muzikale carrière aan te wakkeren. 

Topmodel
En dat lukte. Al op haar dertiende kwam haar debuutsingle uit: Strong enough (zie kader). In 2021 deed ze mee aan het realityprogramma Topmodel, de Poolse versie van America’s next topmodel, en terwijl ze in dit programma zat, bracht ze een volgende single uit: Better. Het nummer Solo is haar derde single. Ze werd geselecteerd om met dit liedje mee te doen aan de Poolse voorronde. En even terug naar dat liedje, want waar gaat het over?

Ik zal het voor je spellen
Wat is er gebeurd met die ‘jij’ uit het eerste couplet? Die vraag beantwoordt het tweede deel. ‘De ene keer ben je koud, dan weer heet, ik word gek van je en dat gaat zo niet langer, dus: vanaf nu ga ik, en ik zal het voor je spellen…: solo.’ Het voordeel daarvan? Dat vertelt Blanka in het refrein: jezelf laat je nooit stikken, dus in je eentje is het beter. Om af te sluiten met een belofte aan degene met wie ze niet langer dat duo is: ik zal je laten zien wat je mist. Om het geheel kracht bij te zetten, gaan de dansers ook over van collectieve dans naar individuele bewegingen. 

Controverse
Er is wat controverse over de uitslag van de Poolse voorronde. Er wordt door fans gesproken over een schandaal in de voting: Blanka zou haar winst te danken hebben aan haar connecties met een paar van de juryleden. Eén daarvan is Edyta Górniak, die in 1994 tweede werd voor Polen – tot nog toe het beste resultaat van het land op het Songfestival. Het publiek was voor Jann (zie kader), maar de stem van de jury telde zwaarder.

Do you wanna see me dance?
Op tweederde van het nummer trekken de dansers in één ruk Blanka’s jurk van haar lijf kunnen trekken. Wat daaronder zit? Nog een jurkje. Wat erachteraan komt? Een ‘Do you wanna see me dance?’-solo van bijna een halve minuut, in de beste recente traditie van bijvoorbeeld Fuego of Slo-Mo. Met dank aan special effects die alleen op tv zijn te zien, lijkt het alsof Blanka dwars door het vuur haar solo eindigt en weer terugkeert in het liedje.

Poolse palmbomen
Zo eindigt uiteindelijk de Poolse act vol palmbomen, tropische vogels en vissen: met een dansende Blanka die zingt dat ze eindelijk gelukkig is in haar eentje. Omringd door mededansers. Gelukkig blijkt haar droomeiland niet onbewoond.


 


Foto: Sarah Louise Bennett / Eurovision.tv