Edward van de Vendel Redacteur / Auteur
Edward van de Vendel (1964, hij/hem) schrijft jeugd- en kinderboeken, gedichten en liedteksten. Publiceerde meer dan honderd titels en werd vertaald in meer dan twintig talen. Zijn boeken werden bekroond met o.a. vijftien Zilveren Griffels en de Anna Blamanprijs. Bekende titels zijn Misjka, De gelukvinder, De dagen van de bluegrassliefde, Oliver, Vosje en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt.
Over het Eurovisie Songfestival:
In 1975 mocht ik, tien jaar oud, niet kijken. De volgende ochtend lag er wel een briefje voor me klaar met de punten van alle landen. Pas na flink optellen en vergelijken riep ik naar mijn moeder: ‘Maar Nederland heeft gewonnen!’ Daarna keek ik alle jaren en werd betoverd door de talen, de landen. De puntentelling en het camp-achtige van het festival kunnen me minder schelen. Ik ben blij met de uitbreiding van de laatste jaren: zowel die van de deelnemers als van de diversiteit van de genres.
Favoriete Eurovisieliedjes:
Marokko
in
Den Haag 1980
Samira Bensaïd – Bitakat hob
(Abdel Ati Amenna/Malou Rouanne)
Nederland
in
Malmö 2013
Anouk – Birds
(Tore Johansson/Martin Gjerstad/Anouk Teeuwe)
Italië
in
Malmö 1992
Mia Martini – Rapsodia
(Giuseppe Dati/Giancarlo Bigazzi)
Italië
in
Rotterdam 2020 (afgelast)
Diodato – Fai rumore
(Antonio Diodato/Edwin Roberts)
Italië
in
Turijn 2022
Mahmood & BLANCO – Brividi
(Mahmood/BLANCO/Michelangelo)
Geschreven door Edward
Politiek en Eurovisie hebben niks met elkaar te maken, zeggen songfestivalorganisatoren vaak. Maar dit jaar kunnen ze dat onmogelijk volhouden. Sinds half maart de Russische inzending bekend werd sloeg er een echoënde golf van het real life-conflict tussen Rusland en Oekraïne over het festival heen. Wat is er gebeurd? Rusland koos de zevenentwintigjarige zangeres Julia Samoilova. Haar liedje heet Flame … »
DE ZIEKTE VAN HET LIEDJE Stap een meter achteruit en kijk eens naar 1956 tot 2017 – naar die lange rol van tweeënzestig songfestivals. Dan valt – we kijken grof, in het belang van de theoretisering – een straffe driedeling op. De eerste twintig jaren waren netjes en beschaafd: landen stuurden beroemde dames en heren die balladeerden. De laatste twintig … »