Bulgarije brengt werkelijk iets nieuws op het songfestival, namelijk: de eerste artiest die in dit millennium geboren is. De nog maar net zeventienjarige Kristian Kostov werd intern gekozen om zijn land te vertegenwoordigen. Hij zingt Beautiful mess.
Kostov werd in Rusland geboren en het is dus logisch dat hij, toen hij drie jaar geleden mee wilde doen aan The Voice Kids, dat deed in de Russische versie. Hij bereikte de finale, aan de hand van zijn coach: songfestivalwinnaar Dima Bilan. Een jaar later deed hij in Bulgarije aan The X-factor mee, en ook daar bereikte hij de laatste fase: hij werd tweede. Een platendeal volgde, en flinke populariteit in het land van zijn vader – het land dat hij nu opnieuw de finale in wil proberen te helpen.

Dat lukte vorig jaar ook. Poli Genova zong If love was a crime naar een prachtige vierde plek – de hoogste score voor Bulgarije ooit.
Het land debuteerde in 2005 en deed tot nu toe tien keer mee. Het scoreverloop is opvallend: acht keer werd de finale niet bereikt, maar de twee keer dat dat wel gebeurde schoot het land ook meteen door naar de top vijf. Behalve vorig jaar was dat ook in 2007 het geval, toen werden Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov vijfde met Water.

Opvallend – en misschien ook een goed voorteken: Kristian Kostovs lied werd geschreven door hetzelfde team als dat van Poli Genova van vorig jaar, het lied dat dus zo succesvol was. Tel daar Kristians Bieberachtige looks bij op, zijn bekendheid in Rusland, en zijn – nu al – hoge notering bij de bookmakers en die voortekenen zouden weleens kunnen leiden tot waarheid. Of dat echt zo is weten we in mei, als Bulgarije aantreedt in de tweede halve finale.