Opeens weten we het: Nederland zal in 2023 op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd worden door een duo: Mia Nicolai & Dion Cooper zullen voor ons land in Liverpool zingen. En: in hun ‘creative team’ vinden we oude bekenden: niemand minder dan Duncan Laurence en zijn man Jordan Garfield zelf. Het liedje wordt in het voorjaar bekend.

Uitgesproken
De vier kenden elkaar, omdat Dion Cooper regelmatig het voorporgramma bij Duncans concerten verzorgde. Hij werd door Duncan en Jordan samengebracht met Mia Nicolai, en met z’n vieren schreven ze een song, die vervolgens aan de selectiecommissie werd voorgesteld – en gekozen. Op het lied zelf zullen we dus nog even moeten wachten, maar Eric van Stade, baas van AVROTROS zegt, namens de commissie: ‘The song is distinctive, outspoken and meaningful, and we have no doubt it will stand out in a positive sense from the field of Eurovision contestants.’ Dat belooft veel goeds, en ook: het lijkt er dus op dat we een song zullen horen die past bij de eigenzinnige koers die Nederland de laatste jaren vaart.

Mia Nicolai
Mia Nicolai (26) werd geboren in een gezin met veel creatieve invloeden: toneel, ballet, muziek. Al vroeg wist ze dat dromen haar leven inkleuring zouden geven, en de muziek én Amerika zouden daar een groot deel van uitmaken.
Ze verhuisde naar Melbourne, Londen, Mexico, New York en nu Los Angeles, nam een debuutsingle op, Set me free (die gáát over die reizen en die dromen) en in november 2020 was er de tweede single, Mutual needs (zie hiernaast), die opgepikt werd in een grote Amerikaanse radioshow.

Pesten
Haar privé-geschiedenis omvat ook een pestverleden, iets wat ze deelt met o.a. Duncan Laurence, en ze herkent dus alle littekens die gepeste kinderen oplopen, maar ziet het ook als de bron van het enorme vuur dat in haar brandt: om te zijn wie ze werkelijk wil zijn.

Dion Cooper
Dion (28) hoorde in zijn jeugd vooral rockmuziek, en die muzikale omgeving bracht hem op zijn vijftiende het gevoel dat hij de gitaar in zijn handen nooit meer los zou laten. Zelf schrijven en zelf zingen kwam erbij, en in 2021 was er een eerste EP, Too young too dumb, met meteen erna een veelbeluisterde single (één miljoen streams), Fire. Zijn boodschap – die in zijn muziek, in zijn persoonlijke leven én straks op Eurovisie – sluit aan bij die van Mia, en bij die van Duncan en Jordan: het geluk ligt in je eigen handen, dus gebruik ze goed en deel dat geluk uit aan anderen.

Ervaren/onervaren
Opnieuw kiest de selectiecommisie dus voor de song, die in dit geval gezongen wordt door relatief onbekende namen. Maar hé, hoe goed pakte dat uit in 2019? En daarbij is het natuurlijk heel mooi dat tóén die onbekende naam ondersteund werd door een bekende (Ilse DeLange) en dat Duncan het nu zelf doet voor onze hoop in Liverpool: Mia en Dion.

O, en zo hoorden Mia en Dion dat ze naar Liverpool gaan! Kijk hier.