‘Ik ben dol op een goed triest liedje. En dit is een goed triest liedje.’ Dat zei de Nederlandse Eurovisiedeelnemer van vorig jaar, Jeangu Macrooy, over de song van de Nederlandse Eurovisiedeelnemer van dit jaar, S10.
Haar song heet De diepte – maar waar gaat het liedje over? En hoe goed en triest is het precies?

Geen hand
De diepte begint met
‘Ken je dat gevoel dat – dat je droom niet uitkomt?
Ben je weleens bang dat het altijd zo blijft?’

De luisteraar wordt direct aangesproken. S10 trekt ons de tekst binnen en versterkt haar vraag door in de volgende regels de situatie te schetsen:
‘Want het regent alle dagen
en ik zie geen hand voor ogen.’

Die zinnen maken de entree van De diepte behoorlijk actueel. Veel mensen zullen in deze jaren, en vooral deze laatste week, het gevoel hebben dat ze geen toekomst konden zien – geen hand voor ogen.

Een motor
Toch lijkt het lied daarna eerder over de liefde te gaan, de gestruikelde liefde. Want wat volgt is dit:
‘Jij en ik toch samen –
dat zou altijd zo zijn.’

Ook de clip die bij De diepte gemaakt is doet die suggestie. We zien S10 voor een open garage staan, waar een motor te zien is, die haar doet denken aan jongen met wie ze was (met de nadruk op wás). De rest van het lied toont flitsen van terug in de tijd, van toen het nog fijn en goed was, en uiteindelijk zien we S10 opnieuw voor de open garage staan. Mijmerend over wat mislukt is.

Diepte
‘In de diepte hoor ik steeds maar weer je naam,’ dat is de mooie, centrale zin van deze song.
Het begrip ‘diepte’ associëren we meestal met ‘in de put’, met ‘rock bottom’, met zinken en met wegzakken.
Behoorlijk triest dus.
Maar zien we dat wel goed?
In de remix van S10’s grootste hit tot nu toe, Adem je in, zegt rapper Frenna dit: ‘Duiken in een diepte, dat doe je niet voor een ieder.’
En eigenlijk kun je S10s Eurovisielied zien als de spiegelversie van Adem je in – een liefdeslied versus een liefdesverdrietlied.
Dus misschien is de diepte waar ze het over heeft niet alleen maar depressie en ellende, maar ook het level dat aangeeft hoe bijzonder een relatie geweest is. Er wás tenminste diepte.

S10 is S10
Daarover straks nog wat meer, maar eerst iets over de muziek. De diepte is een fijne popsong, hoewel je altijd voorzichtig moet zijn om een genre op S10 te plakken. Ze noemt zichzelf geen rapper (‘Ik kan helemaal niet zo goed rappen’) en ook geen zangeres (‘Ik denk altijd dat mensen een beetje op je neerkijken als je zegt dat je dat bent.’). En: ‘Ik heb geen genrekeuze gemaakt, dat hoeft ook niet van mezelf.’
S10 is dus gewoon S10 – maar toch, De diepte heeft een evenwichtige, traditionele pop-opbouw:
twee coupletten,
twee refreinen,
bruggetje
en eindrefrein.

Heuvel
En ook als we naar de instrumenten kijken, maken we een reis als over een heuvel, iets wat we bij veel hitsongs zien:
de beginstappen zijn klein en rustig,
met (couplet 1) eerst alleen gitaar
en dan (‘Dadada…’) alleen piano.
Daarna gaat het flink heuvelopwaarts met beats, handgeklap en stevigere gitaren,
in de refreinen staan we op de top van de helling en stormt het lekker naar alle kanten,
waarna we afdalen met
uiteindelijk weer alleen piano
en het simpele gitaartje waar we mee begonnen.
Nog een paar losse pianonoten tot besluit – en we staan terug op de grond.

Nederlands
Het is voor het eerst sinds 2010 (Sieneke) dat we een Nederlandstalig liedje sturen.
Zal dat het niet-begrijpen van de tekst van De diepte een goede Europese ontvangst in de weg zitten?
Los van het feit of dat een relevante vraag is (op het festival van vorig jaar werden niet-Engelstalige songs gemiddeld achtste in de finale en Engelstalige gemiddeld vijftiende) is S10s refrein zo open, met de door iedereen te begrijpen dada- en hoehoe-klanken, en zijn de melodie en visuele boodschap van de song zo helder, dat buitenlandse luisteraars waarschijnlijk nauwelijks het gevoel zullen krijgen dat ze niet weten waar het over gaat. Sterker nog: ze zullen de authenticiteit waarderen.

Kapotgenieten
Meteen na de première van de song zei S10, overweldigd door de emoties van het eindelijk kunnen delen: ‘Ik ben van zo ver gekomen. Ik doe het voor de S10 van vroeger en voor alle mensen die op die plek zijn geweest. Want het kan dus gewoon goed komen.’
Daarmee refereert ze aan haar verleden met psychoses en depressies, waar ze altijd heel open over is geweest, zowel in haar songs als in interviews. In dit artikel schetsten we die ontwikkeling al.
Het gaat intussen stralend met S10. In dit prachtige interview met Gijs Groenteman uit juni 2021 zegt S10 over haar huidige staat van zijn: ‘Ik kan een hele dag teren op complimenten van mensen, maar mijn allergrootste genot is een warm huis en de Red Bull als ik opsta.’
En: ‘Ik geniet me echt helemaal kapot. Als ik de was doe, word ik al vrolijk.’

Triest
Waarmee we terugkomen op de vraag: hoe triest is De diepte? In het hierboven al aangehaalde gesprek met Gijs Groenteman zei S10 ook: ‘Het leven heeft geen nut. Maar het is lekker dat het geen nut heeft. Want dan is het niet zo erg als iets mislukt.’
En dat is een heel troostrijke gedachte. Dat betekent dat er niet altijd zoveel op het spel staat als we denken. Dat we niet verplicht zijn om voortdurend blij te zijn.
Als je alle uitspraken die S10 gedaan heeft, zowel die uit haar altijd inspirerende interviews als uit haar teksten, bij elkaar raapt en op je in laat werken, dan is dat de grootste boodschap: de diepte is als plek niet eens altijd zo heel erg.
En zo draait onze Eurovisiesong, die even ‘alleen maar’ over een relatie leek te gaan, zich toch weer wijd open – en wordt hij méér dan alleen maar verdrietig.

Hoogte
Tot slot, een laatste uitspraak van S10, gedaan halverwege vorig jaar: ‘Ik ben heel stormbestendig geworden.’ Of, zoals ze het in het door haar gezongen refrein van de hit Schaduw, van rapper KA, noemde: ‘gevormd door de schaduw’.
S10 zal dus, samen met creative supervisor Wouter van Ransbeek, regisseur Marnix Kaart en lichtontwerper Henk Jan van Beek, in Turijn heus een stormbestendig en intens optreden neerzetten – maar we kunnen ook hierop vertrouwen: S10 zal Europa tonen dat ze iemand is die weet wat de diepte met je doet, maar ook hoe je aan jezelf de hoogte kunt laten zien.