Dit is het verhaal van een meisje van Malta. Ze is achttien en ze reisde half Europa door. Ze leerde zingen, ze leerde dansen, ze leerde wedstrijden winnen. Ze leerde zich aanpassen, de kleuren aannemen die nodig zijn – of die het beste bij haar passen. Ze werd een kameleon.

Gozo
Achttien jaar geleden werd Michela Pace geboren op Gozo, een eilandje ten noordoosten van het hoofdeiland van Malta. Zevenduizend inwoners telt Gozo. Hoe klein dat is, bleek wel uit de ontdekking van een twitteraar, afkomstig van hetzelfde eiland. Wanneer hij tegen zijn moeder een opmerking maakt over die leuke Eurovisie-inzending van Malta dit jaar, reageert ze met de vraag of hij zijn nichtje bedoelt. Nichtje? Hij wist van niets. Zijn moeder snapt zijn verbazing niet: ‘De helft van dit eiland is familie van je.’

Hertfordshire
Dat meisje van Gozo zong al voordat ze kon praten. Al vroeg maakte ze kennis met zangcompetities, nationaal en internationaal. Ze won de Music Talent League in Litouwen en haalde de finale van Baltic Voices. Belangrijk was ook haar tijd in het Engelse Hertfordshire, waar ze deelnam aan het Ultimate Artist ontwikkelingsprogramma. Daar werkte ze met professionele producenten en zangcoaches, en leerde ze haar stem en kleur kennen.

Attard
Michela deed auditie voor de allereerste X Factor van Malta. Ze mocht door naar Attard, in centraal Malta, voor de live shows. Ronde na ronde overleefde ze, telkens met gevoelige, gedragen ballads. De jury – met onder meer de aan CODARTS in Rotterdam studerende Maltese singer-songwriter Alexandra Alden – wist het aan het einde van de finale zeker: Michela won, en mocht voor Malta naar het Songfestival. Met welk lied, dat moest later worden bepaald.

Sofia
Malta is een klein eiland met grote Eurovisie-ambities. Daags na haar X Factor-winst werd Michela gekoppeld aan het tekstschrijversteam dat de lyrics schreef voor de succesvolle Bulgaarse Eurovisie-inzendingen van 2016, 2017 en 2018. Een van hen, Borislav Milanov, schreef bovendien de tekst voor een van Michela’s concurrenten in de halve finale van 2019: Truth van Chingiz (Azerbeidzjan).

Voor het lied ging de reis dus naar Sofia. Met de keuze voor dit tekstschrijversteam was wel duidelijk dat van Michela een verandering werd verwacht. De gehele X factor-competitie was ze glansrijk doorgekomen met louter ballads, maar de schrijvers hadden iets heel anders voor haar in gedachten: up-tempo en hedendaags. De titel van het gekozen lied kon niet toepasselijker. Michela moest van kleur verschieten: haar lied werd Chameleon.

Stockholm
Verder ging de reis. Volgende stop: Stockholm. Daar wachtte Ambra Succi op haar, de choreografe die onder meer met de Zweedse Loreen werkte voor haar winnende Euphoria (2012) en het jaar erna met voor Robin Stjernberg (You, Zweden, 2013). Op het concept van Chameleon werd voortgebouwd, de stage act ontstond. Het nummer en de videoclip werden begin maart wereldkundig gemaakt.

Tel Aviv
De laatste stop: Tel Aviv. Aan de vooravond van de halve finale van het Eurovisiesongfestival is Chameleon een ware YouTube-hit. Met bijna negen miljoen views is Michela zelfs favoriet Duncan Laurence voorbij. En dan moet tv-kijkend Europa nog kennis met haar maken. De podium-act van Malta zal een verlengde zijn van die videoclip. Gedurende drie minuten gaan we van jungles naar woestijnen, van skylines naar oceanen. En Michela? Die is gekleed in wit – natuurlijk, zodat elke kleur kan worden aangenomen.