Claudia Faniello gaat voor Malta naar Kiev. Na acht (!) pogingen om voor de Zuid-Europese dwergstaat te mogen uitkomen, is het nu eindelijk gelukt met de mierzoete ballade Breathlessly. Een tweede plek was er weggelegd voor Kewkba van zangeres Janice en derde werd Kevin Borg met Follow

De afgelopen jaren deed Faniello verschillende keren mee aan de nationale voorronde van Malta. De ene keer succesvoller dan de andere. In 2008 stond ze zelfs met twee liedjes in de finale. Met Caravaggio eindigde ze tweede en haar Sunrise moest genoegen nemen met plaats drie. In 2012 zag zangeres Claudia het ticket naar Azerbeidzjan nét aan haar neus voorbijgaan toen Kurt Calleja met de eer aan de haal ging.

Sinds 1971 doet Malta mee aan het Eurovisie Songfestival, maar nog nooit wist het land te winnen. Wel behaalde het tweemaal een tweede plek en wist het tussen 1991 en 2005 slechts driemaal niet bij de bovenste tien te eindigen. In 1998 leek het er zelfs lange tijd op dat Malta zou gaan winnen. Pas tijdens de bekendmaking van de punten van de laatste jury werd zangeres Chiara dat vooruitzicht ontnomen en eindigde ze met The one that I love uiteindelijk derde. In 2005 vond Chiara de tijd opnieuw rijp om voor Malta naar het Songfestival te gaan. Met de ballade Angel greep zij opnieuw naast het goud. In 2002 was het zangeres Ira Losco die lange tijd bovenaan het scorebord stond, maar uiteindelijk moest zij Letland voor laten gaan. Vorig jaar kwam de zangeres opnieuw voor Malta uit. Ditmaal minder succesvol: met Walk on water bereikte Losco wel de finale maar werd ze twaalfde. Opvallend is dat Fabrizio Faniello, de broer van Claudia, Malta ook al eens vertegenwoordigde: in 2001 en 2006.