Het Zuid-Europese eiland Malta stuurt Christabelle naar het Eurovisie Songfestival. Dat werd gisterenavond bekendgemaakt tijdens het slot van de urendurende televisieshow Malta Eurovision Song Contest 2018. Zowel de vakjury als de televisiekijker zette het uptempo Taboo bovenaan het scorebord waardoor het voor de 26-jarige zangeres nu eindelijk eens raak is.

Hoewel Christabelle al driemaal eerder aan de Maltese voorronde meedeed, kwam ze nooit verder dan een tweede plek. De zangeres was dan ook zichtbaar aangedaan door haar zege. In een afgeladen Malta Fairs & Conventions Centre (22.000 toeschouwers) lukte het haar vijftien concurrenten van zich af te schudden. Onder hen bevond zich onder meer zanger Richard Micallef die de republiek al eens eerder vertegenwoordigde in Kopenhagen. Als onderdeel van de groep Fireflight eindigde Micaleff in 2014 op een 23ste plaats. Even leek het erop dat Micaleff het rood en wit opnieuw om de schouders mocht dragen, maar Song for dad dat hij – hoe toepasselijk – samen met zijn vader zong, kwam 36 punten tekort.

Zweeds team
Tijdens haar optreden stond Christabelle niet alleen op het podium: zo kreeg zij gezelschap van vier danseressen van wie de bewegingsruimte ingeperkt werd door een glazen kooi. Vanachter het glas beeldden zij de echo’s uit waarnaar Christabelle in haar lied verwijst (Echos in my head got to break the taboo / No we will never be criminals, criminals). De oorsprong van Taboo ligt overigens niet volledig in Malta. Eén van de mensen achter het lied is namelijk de Zweedse componist Thomas G:son. Vorig jaar was G:son nog verantwoordelijk voor de Cypriotische inzending, maar het grote publiek kent hem vooral als de man achter het monstersucces Euphoria van de Zweedse zangeres Loreen. Zij won in 2012 het Eurovisie Songfestival.

Haasje-over
Of Thomas G:son eveneens in staat is Malta aan de eerste eindoverwinning te helpen, valt te bezien. Nog nooit slaagde de dwergstaat er namelijk in een Songfestival te winnen. Wel kwam het een aantal keer bijzonder dichtbij. Zo eindigde Malta in zowel 2002 (Ira Losco met Seventh wonder) als in 2005 (Chiara met Angel) op een tweede plek. En in 1998 speelde diezelfde Chiara samen met Dana International haasje-over tot op het allerlaatste moment. Met de ballade The one that I love eindigde zij uiteindelijk knap derde.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!