Beginnend in een zwart gewaad – omgeven door donkertinten – om nog geen drie minuten later te dansen in een zee van rood, oranje, roze. Saara Aalto, de Finse kandidaat voor Lissabon, windt er geen doekjes om: haar gisterenavond gekozen Monsters moet een reis van duisternis naar licht voorstellen. Een verhaal dat kracht bijgezet wordt door de tekst van het nummer. I ain’t gonna hold on to these monsters anymore / Now I’m gonna let in all the light, tear down the walls.

Spannend was het gisterenavond echter niet. Op 7 november 2017 werd namelijk al bekend dat zangeres Saara de Finse tweekleur zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Haar bekendmaking kwam een maand nadat zij besloot platenmaatschappij Sony Music te verruilen voor de Warner Music Group. Om in Lissabon goed voor de dag te komen, moest er echter nog wel een lied worden gekozen. Op respectievelijk 9, 16 en 23 februari lanceerde Saara haar drie potentiële Songfestival-inzendingen: Monsters, Domino en Queens. In een afgeladen ijshockeyhal (capaciteit: 7036 toeschouwers) werd gisterenavond besloten dat het Monsters moest worden: een lied dat al wekenlang de dienst uitmaakt in de Finse downloadlijstjes. En een lied met een wel heel bijzondere Rotterdamse connectie.

Made in Rotterdam
Zo is een van de vele mensen achter Monsters namelijk geboren en getogen Rotterdammer. Het gaat om de 34-jarige singer-songwriter Ki Fitzgerald. Na jarenlang in een rockband gespeeld te hebben, tekende de Rotterdammer in 2014 een deal bij het platenlabel van RedOne (bekend van onder meer Lady Gaga’s Poker Face en Just Dance). Ook schreef Fitzgerald nummers voor artiesten als Galantis, Pitbull, Lawson en boyband Jonas Brothers. Het Eurovisie Songfestival is overigens geen onbekend terrein voor de jonge Fitzgerald. Zijn vader – Scott Fitzgerald – deed namelijk in 1988 mee en moest het met slechts één punt verschil afleggen tegen Céline Dion die met het nummer Ne partez pas sans moi won.

Droom wordt werkelijkheid
Met haar deelname aan het Eurovisie Songfestival komt voor Saara een langgekoesterde wens in vervulling. In 2011 en 2016 stond zij namelijk ook al eens in de Finse finale, maar beide keren werd zij met een zilveren plak naar huis gestuurd. De kans dat de zangeres straks enkele punten vanuit het Verenigd Koninkrijk krijgt toegeschoven, is overigens aanwezig. Aalto gooide namelijk hoge ogen tijdens het dertiende seizoen van The X Factor UK. Sindsdien hebben meerdere artiesten – waaronder Adam Lambert en de groep Clean Bandit – laten weten geïnteresseerd te zijn in een samenwerking met de Finse. Volgens de Britse versie van dagblad Metro is Saara nu al de te kloppen favoriet. ‘Monsters is an uptempo pop song which injects a much needed pop anthem into a Eurovision line-up with a high number of rock songs. It’s already racked up over 1.1 million YouTube views since the video was released three weeks ago and is likely to become the front-runner in the Eurovision betting.’

Monsters
Een beetje Eurovisie-succes zou de Finnen overigens geen slecht doen. Voor de laatste keer dat Finland namelijk in de buurt van de bovenste tien kwam, moeten wij terug naar het jaar 2014. Toen behaalde de band Softengine met Something Better een elfde plek. De laatste én enige overwinning dateert alweer van 2006. Europa koos toen massaal voor Hard Rock Hallelujah van metalband Lordi. Zij baarden niet alleen muzikaal opzien, maar vielen ook op door de opvallende kostuums, de grote hoeveelheden vuurwerk en de monsterlijke teksten.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!