Na jaren geëxperimenteerd te hebben met verschillende muziekgenres gaan de Finnen ook dit jaar voor iets verrassends. Dit keer geen rock, metal of eurodance maar de sferische folk ballade Blackbird gezongen door Norma John. De tweede plek ging naar Zühlke en plaats drie was weggelegd voor favoriet Emma.

Norma John bestaat uit de vrienden Leena en Lasse. Leena nam deel aan het eerste en voorlopig enige seizoen van The X Factor in Finland en raakte daarna enigszins in de vergetelheid. Met Blackbird, dat gaat over de pijn die je voelt als je aan een ex-geliefde denkt, hoopt zij zichzelf weer op de muzikale kaart te kunnen zetten. Tijdens de finale was Krista Siegfrids (ESF ’13) de presentatrice van dienst en werd de pauzeact verzorgd door de eeneiige tweeling Marcus & Martinus Gunnarsen. Zij wonnen in 2012 het elfde seizoen van Melodi Grand Prix Junior en staan momenteel met hun album Together aan de top van verschillende Scandinavische hitlijsten. Eerder werkten zij al eens samen met Madcon en sinds vorig jaar hebben ze een eigen televisieserie. Tijdens hun optreden kwam er dan ook veel gegil uit menig tienerstrot.

Sinds de overwinning van Lordi in 2006 is het de Finnen niet meer gelukt om aan de linkerkant van het scorebord terecht te komen. Op één uitzondering na. Dat was in 2011 toen rockgroep Softengine met Something better door wist te stoten naar de finale en een elfde plek in de wacht sleepte. De laatste jaren zit de klad er behoorlijk in bij de Finnen. Zowel punkformatie Pertti Kurikan Nimipäivät als zangeres Sandhja kwamen nauwelijks in de buurt van een finaleplek. Kan Norma John het tij keren voor Finland?